News

Salariile parlamentarilor se majorează de la 1 noiembrie cu circa 10%. Mișcarea coaliției PNL-PSD-UDMR

În plină criză economică, salariile și sporurile parlamentarilor vor crește. Senatul a adoptat miercuri, 21 septembrie, un amendament depus de doi senatori UDMR.
21.09.2022 | 14:45
Salariile parlamentarilor se majoreaza de la 1 noiembrie cu circa 10 Miscarea coalitiei PNLPSDUDMR
În plină criză economică, parlamentarii și-au votat salarii mai mari. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care cetățenii se chinuie cu salariile extrem de mici, dar cu facturile uriașe, aleșii își măresc veniturile.

În plină criză economică, parlamentarii și-au votat salarii mai mari. Ce demnitari vor avea venituri mai mari

În ziua în care Curtea Constituțională a României (CCR) admis o sesizare USR, care împiedica majorarea de salarii din sistemul public, în Parlament a fost reintrodusă, pe ușa din dos, o majorare a acestor venituri.

ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizaţiilor demnitarilor cu circa 10,5% şi creşterea sporurilor cu 25% pentru funcţionarii publici implicaţi în procesul legislativ.

Mai exact, este vorba de indemnizaţiile parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene şi locale precum şi funcționarii publici care îi deservesc pe aceştia, informează Hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă a fost făcută de senatorii UDMR Turos Lorand şi Fejer Laszlo-Odon. Conform actului, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizaţiile lunare pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică (alese şi numite) vor creşte de la 1 noiembrie 2022.

Mai exact, cuantumul brut al indemnizaţiilor va fi stabilit prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe ţară pentru anul 2021.

ADVERTISEMENT

Proiectul a trecut fără emoții în Senat. Au fost 91 de voturi pentru (PSD, PNL şi UDMR) şi 22 împotrivă (USR).

Reacție de la Guvern: ”În ultimii patru ani nu a fost niciun fel de creștere salarială”

Întrebat de presă despre mișcarea coaliției din Senat, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, nu a vrut să comenteze prea mult decizia, dar a dat de înțeles că este timpul ca demnitarii să aibă și ei salariile mărite.

ADVERTISEMENT

”Eu am fost în ședința de Guvern. Nu pot să comentez aceste amendamente de care doar dumneavoastră știți. N-am văzut nici decizia CCR.

Altfel, pot să vă spun ca și idee că pe administrația publică locală, în ultimii patru ani, nu a fost niciun fel de creștere salarială, nici măcar legat de inflație”, a explicat ministrul.

Oficialul UDMR a mai adăugat că ar fi corect să primească și aleșii unele măriri. ”Așa cum toți bugetarii au primit, este punctul de vedere al UDMR, este corect ca administrația locală să beneficieze de același principiu. Nu cunosc amendamentul pe care îl inocați”, a mai spus Cseke Attila.

Votul final pe acest proiect va fi dat de Camera Deputaților. Dacă legea va trece, următoarele categorii de demnitari vor avea salarii mai mari: deputații, senatorii, președintele României, miniștrii, aleșii locali, secretarii și subsecretarii de stat. Nu vor fi excluși nici șefii unor instituții precum Curtea de Conturi, Autoritatea Electorală Permanentă sau Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT