News

Căminele-spital ale lui Ceaușescu, lagăre de exterminare pentru copii. Mii de micuți au murit de foame și boli

IICCMER a documentat până acum 2.207 de decese suspecte ale unor copii internați în căminele spital ale regimului comunist.
29.11.2023 | 11:35
Caminelespital ale lui Ceausescu lagare de exterminare pentru copii Mii de micuti au murit de foame si boli
Peste 300.000 de copii au ajuns în orfelinate, case de copii și cămine-spital Sursa foto: Tom Szalay/ABC
ADVERTISEMENT

În perioada 1954-1989, au funcționat în România un număr de 29 de cămine-spital. Aici ajungeau internați, de regulă, copii cu diverse dizabilități psihice. Cele 2.207 decese documentate s-au produs în patru dintre aceste cămine.

Mii de copii, morți de foame și boli în căminele-spital comuniste

“Istoricii de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) vorbesc despre ‘exterminarea în masă’ a unei comunități lipsită de ajutorare, adică a mii și mii de copii, pe baza unor dovezi de tip judiciar – acte, mărturii, posibilitatea unor deshumări. Parchetul General închide însă dosarele invocând lipsa de probe”, arată o investigație publicată de Europa Liberă România.

ADVERTISEMENT

În perioada 1954-1989, au ajuns în orfelinate, case de copii sau cămine-spital 300.000 de copii români. Publicul român a aflat abia în 1990 despre instituțiile înființate de Guvernul Dej în 1954 și despre ororile care se întâmplau acolo.

Lumea întreagă a privit șocată imaginile cu copii malnutriți, legați de pat sau înghesuiți în subsoluri insalubre și reci. Nenorocirile petrecute în România, în numele creșterii natalității, mai ales după Decretul 770/1966, le păreau multora un scenariu de film.

ADVERTISEMENT

În ultimii șapte ani, istoricii IICCMER au documentat activitatea din patru dintre căminele-spital comuniste. Bilanțul este cutremurător: 2.207 copii și-au pierdut viața în aceste instituții.

Specialiștii estimează că bilanțul final s-ar putea ridica la 15.000 de morți. Doar în căminele-spital. Copiii care ajungeau în aceste instituții sufereau de handicapuri fizice și psihice – unii recuperabili, alții parțial recuperabili, unii nerecuperabili.

ADVERTISEMENT

”În căminele-spital au ajuns, de exemplu, și copii care aveau doar un defect de vedere și nimic altceva pentru că ‘aveau o boală cronică care nu putea fi tratată’”, a explicat pentru Europa Liberă Florin Soare, unul dintre cercetătorii care documentează ororile din aceste instituții.

 ”Legal, nicio persoană nu a răspuns pentru miile de morți. […] Dosarele cu numele responsabililor au ajuns pe masa procurorilor. Unul a fost deja închis, celelalte au soarta incertă.

ADVERTISEMENT

Adevărul despre efectele pe care politica de creștere a natalității promovată de Decretul 770/1 octombrie 1966 al lui Nicolae Ceaușescu încă așteaptă să fie aflat”, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: