News

Exhumări la “orfelinatul groazei”. Ororile petrecute într-un cămin de copii din Neamţ, scoase la iveală după 50 de ani

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc anunță că s-au făcut primele exhumări în cazul copiilor victime în Căminul Păstrăveni, din județul Neamț.
19.05.2022 | 15:57
Exhumari la orfelinatul groazei Ororile petrecute intrun camin de copii din Neamt scoase la iveala dupa 50 de ani
Au fost exhumați primii copii victime din căminul Păstrăveni. Sursa foto: stiri-neamt. ro
ADVERTISEMENT

Un anunț important vine de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Au fost exhumați doi copii care au fost victme în căminul Păstrăveni, din județul Neamț.

Copii morți de la Căminul Păstrăveni, exhumați

Mai exact, s-au exhumat o fată de 17 ani și un băiat de 11 ani. Fragmentele lor osoase vor fi supuse unei expertize medico-legale, de către specialiști ai INML ”Mina Minovici“ din Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Adolescenta, la momentul morții avea retard mintal global irecuperabil, iar oficial, în acte, a fost trecută cu encefalopatia cronică. Adolescentul, în schimb, așa cum a mărturisit tatăl său, avea  simptome de boală încă de la vârsta de 5 ani, dar totul s-a complicat la cămin. Aici, i s-a trecut în certificatul de deces anorexie neurogenă. Diagnosticul a fost tot de encefalopatie cronică infantilă, prin factori postnatali.

Tot demersul are loc în urma demarării urmăririi penale de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică, în urma unui denunț al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

ADVERTISEMENT

”Mi-am propus ca în mandatul meu să prioritizez, împreună cu colegii mei, proiectele care au ca obiectiv acțiunile de investigare a crimelor și ororilor petrecute în perioada regimului comunist.

Căminul spital de la Păstrăveni a fost numit ,,orfelinatul groazei’’, pentru modul în care au fost tratați acei copii, așadar, consider că avem cel puțin datoria morală, față de victime, de a afla adevărul despre crunta și injusta soartă pe care au avut-o, cauzată în mod direct de represiunile regimului comunist.

ADVERTISEMENT

Doresc să le mulțumesc pentru implicare procurorilor care  se ocupă de acest caz și să îi asigur că vor primi tot sprijinul Institutului, în ceea ce privește cercetarea și documentarea cazurilor. Imediat ce ancheta va fi finalizată vom comunica rezultatele obținute’’, a transmis într-un comunicat de presă Daniel Șandru, președintele IICCMER, citat de Agerpres.

De ce se numește Căminul de la Păstrăveni, ”Orfelinatul Groazei”

În perioada comunistă, Căminul de la Păstrăveni avea în grijă copii pe care statul îi considera irecuperabili. Pe lângă problemele de sănătate cu care se confruntau cei ce ajungeau aici, urmau zile de coșmar.

ADVERTISEMENT

Minorilor nu li se dădea mâncare, erau ținuți în frig, umezeală, mucegai și haine rupte pe ei. Mai mult, atunci când le era rău, nu erau duși la spital.

”Lipsa condiţiilor igienico –sanitare minimale, vorbim aici de haine murdare şi rupte, de podele acoperite de urină şi fecale; lipsa alimentaţiei corespunzătoare – există imagini cutremurătoare cu terciul cu care aceştia erau hrăniţi forţat; copiii erau ţinuţi în frig şi umezeală, cu pereţii acoperiţi de mucegai; lipsa asistenţei medicale. Copiii nu erau trataţi nici la faţa locului şi nu erau duşi la spital. Nici autopsii nu se făceau potrivit regulamentului, în actele de deces erau trecute boli ce păreau a fi cauza decesului; copiii erau complet izolaţi de societate şi de propriile familii, care erau înlăturate.

Erau trei categorii de minori bolnavi: recuperabili, parţial recuperabili şi nerecuperabili. Regimul, din start, spunea că aceşti minori nu mai pot să fie recuperaţi pentru societate şi erau trataţi că atare, deşi avem indicii serioase că mulţi copii erau trimişi acolo sănătoşi, ei fiind doar orfani şi trimişi acolo din lipsă de spaţiu”, a declarat Cătălin Constantinescu, consilier juridic al IICCMER, într-o conferință de presă din 2017, scrie europa.fm.

ADVERTISEMENT