News

Camionagiii blochează Canada pentru a douăsprezecea zi consecutiv. Justin Trudeau: “Trebuie să înceteze!”

Protestul șoferilor de camion din Canada a intrat în cea de a doua săptămână, autoritățile locale din Ottawa cerând sprijin federal pentru deblocarea orașului.
08.02.2022 | 15:52
Camionagiii blocheaza Canada pentru a douasprezecea zi consecutiv Justin Trudeau Trebuie sa inceteze
Camionagii la protest, în Canada. Foto: Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau cere încetarea unui protest al sutelor de camionagii care a paralizat capitala, în timp ce autoritățile locale au cerut sprijin federal.

Așa-numitul „Convoi pentru libertate” și susținătorii lor au început să sosească la Ottawa la sfârșitul lunii ianuarie pentru a denunța un ordin prin care șoferii de camion trebuie să fie vaccinați complet împotriva Covid-19 pentru a traversa granița terestră a Canadei cu Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Protestatarii au blocat accesul către cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei din America de Nord, Podul Ambassador, care leagă Windsor (Canada) și Detroit (SUA).

Camionagiii blochează Canada pentru a douăsprezecea zi consecutiv

Protestele au fost organizate de personalități cunoscute de extremă dreaptă care au susținut opinii islamofobe, antisemite și alte opinii pline de ură, potrivit grupului non-profit Canadian Anti-Hate Network, citat de Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

De atunci, s-au transformat în proteste mai ample împotriva restricțiilor de sănătate cauzate de Covid-19 și a guvernului lui Trudeau, blocând Ottawa pentru mai bine de o săptămână.

„Trebuie să înceteze”, a spus Trudeau luni, în timpul unei dezbateri de urgență în Camera Comunelor, la întoarcerea sa în parlament, după ce s-a izolat timp de o săptămână din cauza unui test pozitiv pentru coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Această pandemie a fost nasoală pentru toți canadienii”, a adăugat el, vizibil frustrat. „Dar canadienii știu că modalitatea de a trece peste asta este să asculte în continuare știința, să se sprijine unii pe alții.”

Trudeau a promis sprijinul guvernului federal „cu orice resurse au nevoie provincia și orașul”, fără a elabora măsurile care ar putea fi luate.

ADVERTISEMENT

Comentariile lui Trudeau au venit după ce primarul din Ottawa, Jim Watson, a cerut guvernului federal să trimită încă 1.800 de ofițeri de poliție și să numească un mediator care să lucreze cu protestatarii pentru a „încheia acest asediu” care i-a înfuriat pe localnici.

Participanții la convoi au claxonat necontenit timp de câteva zile, au blocat străzi rezidențiale, au declanșat focuri de artificii noaptea târziu, au hărțuit locuitorii și, în general, au perturbat viața de zi cu zi în centrul orașului Ottawa, un oraș cu aproximativ un milion de locuitori.

Luni după-amiază, un judecător din Ottawa a acordat o ordonanță provizorie de 10 zile, interzicând participanților la convoi să claxoneze lângă centrul orașului.

Decizia a venit ca răspuns la o propunere de acțiune colectivă intentată în numele locuitorilor locali. „A claxona nu este o expresie a niciunui gând grozav din câte știu eu”, a spus judecătorul Hugh McLean.

Liderul Noului Partid Democrat acuză protestatarii că vor să răstoarne guvernul

Jagmeet Singh solicită o dezbatere de urgență în parlamentul canadian cu privire la „ocupația” în curs de desfășurare a capitalei Ottawa, de către camionagii.

Canada trebuie să investigheze interferența străină și sprijinul pentru un protest antiguvernamental în capitala țării, a declarat liderul Noului Partid Democrat (NDP), Jagmeet Singh, în timp ce convoiul de camionagii și susținătorii acestora continuă să facă ravagii în Ottawa.

Adresându-se reporterilor, Singh a spus că intenția declarată a convoiului este de a „răsturna guvernul”.

„Este clar că acesta nu este un protest, acesta este un act pentru a încerca să răstoarne guvernul și este finanțat prin interferență străină și trebuie să investigăm și să oprim asta – să oprim fluxul acelei interferențe străine, în special care vine din [Statele Unite]”, a spus Singh, al cărui partidul are al patrulea număr de locuri în Camera Comunelor.

„Solicităm o dezbatere de urgență în parlament pentru a răspunde la convoi și la escaladarea tensiunilor pe care le vedem”, a adăugat el, potrivit Al Jazeera.

Ottawa, sub stare de urgență din cauza protestatarilor

Duminică, Watson a declarat stare de urgență în capitală, declarând protestele „scăpate de sub control”.

„Nu știu ce să facă cu noi”, a spus John Lambert, un fermier și camionagiu în vârstă de 59 de ani, care participa la protest. „Tot ce au de făcut este să-și vină în fire. Depinde de ei să o rezolve.”

Un memorandum de înțelegere elaborat de unii organizatori de convoi solicită Senatului și guvernatorului general să convină să ridice toate restricțiile legate de Covid-19, inclusiv obligativitatea vaccinării, pașapoartele de vaccinare și amenzile legate de coronavirus, sau să „demisioneze imediat din funcțiile de autoritate”.

Organizatorul protestului, Tamara Lich, a declarat că activiștii sunt dispuși să se colaboreze cu guvernul pentru a găsi o cale de ieșire din criză, dar a insistat ca restricțiile să fie relaxate.

„Ceea ce încercăm să facem acum este să luăm legătura cu toate partidele federale, astfel încât să putem aranja o întâlnire”, a spus Lich în timpul unei întâlniri transmise pe YouTube.

Cu centrul capitalei blocat și afacerile forțate să se închidă, poliția a fost criticată pentru criza prelungită.

Pentru a crește presiunea asupra protestatarilor, poliția din Ottawa a anunțat duminică noi măsuri de îmblânzire a demonstrațiilor, interzicând oamenilor să aducă combustibil și alte provizii la mitinguri.

„Oricine încearcă să aducă suporturi materiale (benzină, etc) demonstranților ar putea fi arestat”, a spus poliția pe Twitter.

De atunci, polițiștii au arestat mai multe persoane, au confiscat mai multe vehicule și au emis sute de amenzi de circulație.

GoFundMe a blocat strângerea de fonduri pentru continuarea protestelor și va returna donațiile

Protestatarii au strâns fonduri pentru a continua protestele, dar au fost opriți de site-ul de strângere de fonduri GoFundMe, care a declarat că au încălcat politica sa împotriva conținutului care „promovează comportamentul în sprijinul violenței”.

Trudeau a exclus săptămâna trecută folosirea armatei pentru a dispersa protestatarii „deocamdată”, spunând că trebuie să fii „foarte, foarte precaut înainte de a folosi armata împotriva canadienilor”.

În timp ce doar aproximativ 10% dintre adulții canadieni rămân nevaccinați, până la 32% din populație susține protestele anti-mandat, potrivit unui sondaj recent.

Ministrul Securității Publice, Marco Mendicino, și-a exprimat sprijinul pentru vaccinuri și a criticat protestele, spunând: „Nu putem permite unei mulțimi furioase să inverseze un curs care continuă să salveze vieți în această ultimă perioadă” a pandemiei. „Acesta nu ar trebui să fie niciodată un precedent pentru modul de a face politică în Canada.”

Protestatarii au blocat accesul la cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei din America de Nord

Podul Ambassador, care leagă Windsor (Canada) și Detroit (SUA), este cea mai recentă locație blocată de protestatari, iar autoritățile le-au cerut călătorilor să se îndrepte către alte autostrăzi.

Poliția lucrează pentru a restabili fluxul traficului din cauza blocajelor la ieșirea de pe Podul Ambassador pe Huron Church Road, a anunțat poliția din Windsor.

„Evitați zona sau găsiți o rută alternativă, dacă este posibil”, a spus poliția, spunând că fluxul de trafic este „întrerupt temporar”.

„Ofițerii noștri continuă să lucreze din greu pentru a menține fluxul de trafic în mișcare de-a lungul Huron Church Rd., precum și pentru a asigura ordinea și siguranța publică… Încurajăm pe toată lumea să fie răbdătoare și respectuoasă”, a declarat poliția din Windsor pe Twitter.

Luni mai devreme, poliția din Windsor a postat o fotografie care arată un șir lung de camioane care par să fie oprite.

Accesul la pod din partea americană a frontierei a fost închis, a anunțat luni seara Departamentul de Transport din Michigan.
„Traficul către pod este blocat pe mai multe drumuri și pe kilometri”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al MDOT Metro Region, Diane Cross.

Peste 40.000 de navetiști, turiști și șoferi de camion traversează Podul Ambassador în fiecare zi, potrivit datelor oficiale.

ADVERTISEMENT