Sport

Campionatul European de handbal se joacă! Reguli stricte impus de guvernul danez

23.11.2020 | 19:42
Campionatul European de handbal se joaca Reguli stricte impus de guvernul danez
ADVERTISEMENT

Campionatul European de handbal feminin din decembrie este în pericol să nu se mai dispute. După ce Norvegia s-a retras de la organizare, danezii ezită să dea o decizie în ceea ce privește organizarea întregii competiții, iar cu două săptămâni înainte de startul turneului final, lucrurile sunt în aer.


UPDATE, 23 noiembrie, ora 19:50 / Guvernul danez și-a dat acordul pentru ca Europeanul de handbal feminin să se dispute în țara nordică, însă nu fără a propune și un set de reguli extrem de stricte pentru echipele participante.

ADVERTISEMENT
  • Cu 72 de ore înainte de sosirea în Danemarca, trebuie prezentat un test negativ. Când aterizează, toți sunt testați la aeroport. Apoi sunt duși cu autobuzul direct la hotel, unde vor merge direct în camerele lor și aici rămân până când vin rezultatele unui nou test negativ.
  • În primele zile de competiție vor fi testate în fiecare zi și apoi la fiecare 72 de ore până când vor părăsi Danemarca.
  • Dacă un jucător prezintă un test pozitiv înainte de meci, va fi trimis la un hotel special izolat. Restul echipei este izolat în propriile camere și testat din nou.
  • Doar dacă o echipă nu are suficiente jucătoare din cauza prea multor teste pozitive, le este permis să părăsească turneul.
  • Echipelor le este permis să rămână doar la hotelul în care stau. Singura dată când au voie să iasă din camere este când au meci sau antrenament. Nu pot intra în legătură cu jurnaliștii. Totul va avea loc printr-un ecran.
  • Nu vin la vestiar după meciuri, ci merg direct la autobuz și înapoi la hotel, iar apoi sunt din nou închise înăuntru.
  • Dacă o persoană din interiorul “balonului roșu” nu respectă protocolul corona, va fi scoasă din turneu și trimisă acasă fără nicio notificare.
  • Ce este “bula roșie”? Este balonul din care fac parte jucătorii, oficialii, personalul și alții care trebuie să izolați. Restul – inclusiv jurnaliștii – vor face parte din zona albastră și nu trebuie să intre în contact cu echipele naționale și restul din bula roșie.
  • Va fi permis accesul unui număr mic de spectatori pentru meciuri. Organizatorii trebuie să urmeze același protocol pe care îl urmează echipele de club, printre altele, în fotbal și handbal, unde maximum 500 de persoane pot fi prezente pe o arenă sau stadion, sunt regulile menționate de publicația daneză TV 2 Sport, citată de paginaHandbal Feminin

UPDATE, 23 noiembrie, ora 15:09 / Guvernul din Danemarca și-a dat acordul pentru găzduirea întregului Campionat European de handbal feminin, după ce Norvegia s-a retras de la organizare din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Conform site-ului oficial al EHF, meciurile din cele patru grupe se vor desfășura la Jyske Bank Boxen din Herning și Sydbank Arena din Kolding. Partidele din grupele A și B vor avea loc la Herning, iar cele din C și D (unde este și România) se vor ține la Kolding.

Programul meciurilor rămâne neschimbat, astfel că România urmează să întâlnească Germania (la 3 decembrie), Polonia (la 5 decembrie) şi Norvegia (la 7 decembrie).

ADVERTISEMENT

UPDATE, 22 noiembrie, ora 21:00. După şedinţa de la Federaţia Daneză de handbal, preşedintele Per Bertelsen a declarat că pregătirile pentru turneul final trebuie să continue, chiar dacă Guvernul nu a dat undă verde:

“Nu mai putem aștepta, dar continuăm să lucrăm până vom avea un răspuns. Am descris totul în cele mai mici detalii. Sunt cele mai stricte măsuri luate. Creăm un balon în care toți sunt ca într-o bulă. Nimeni nu iese și nu intră din acest balon fără o testare prealabilă.

ADVERTISEMENT

Campionatele Europene nu sunt importante doar pentru handbalul feminin danez, ci și pentru handbalul din întreaga Europă. De aceea este important să primim un impuls. Vrem să arătăm lumii că handbalul de clasă mondială poate fi jucat într-un mod responsabil”, a spus preşedintele Federaţiei Daneze de handbal.


Per Bertelsen este președintele Federației Daneze de Handbal. El a susținut tot timpul că Danemarca poate organiza singură competiția, însă pentru asta are nevoie de un acord din partea Guvernului și a comisiilor speciale care gestionează pandemia de coronavirus.

Iar în acest moment, forul danez așteaptă în continuarea un răspuns de la Guvern. Oficialii țării trebuie să decidă dacă Danemarca poate să își asume organizarea întregului turneu după ce Norvegia s-a retras.

Campionatul European de handbal, anulat? “Tot ce se întâmplă e grotesc”

Cu mai puțin de două săptămâni până la start, nu se știe nimic. DHF are nevoie de o aprobare și totul merge înainte. Numai că lucrurile tărăgănează și deadline-ul unui răspuns din partea autorităților a fost depășit:

“Din fericire este un caz în care lucrurile pot fi făcute repede. Lucrurile erau clare, aveam așteptări, dar până joi n-am primit niciun răspuns. Luni ne-am confruntat cu o situație la care nu ne așteptam deloc.

Și anume că nu am putea desfășura acest campionat în Danemarca, ținând cont și de regulile existente în prezent pentru sporturile de elită din țară. A fost un șoc pentru noi. Totul se va decide duminică (n.r. 22 noiembrie). Tot ce se întâmplă este grotesc”, spune Bertelsen conform portalului Handball Planet.

Dacă autoritățile nu dau undă verde, competiția este anulată!

Președintele federației daneze spune că nu înțelege de ce nu se poate da o decizie în ceea ce privește organizarea Campionatului European, mai ales că timpul trece foarte rapid și situația ar fi putut fi rezolvată până acum.

“Tricolorele” se vor reuni în cursul zilei de duminică pentru a începe pregătirile pentru C ampionatul European din Danemarca. Competiția va avea loc între 3 și 20 decembrie, însă deocamdată nu se știu nici orașele gazdă ale competiției.

România nu știe în ce oraș va juca

România este în grupă cu Norvegia, Germania și Polonia. Încă nu se știe în ce oraș se vor desfășura meciurile din grupă, în condițiile în care Neagu și compania trebuiau să evolueze la Trondheim, înainte ca Norvegia să se retragă din organizare.

Dacă autoritățile daneze vor da aviz negativ organizării Campionatului European de handbal feminin, competiția va fi anulată. La ultimul turneu final european, România a încheiat pe locul 4.

ADVERTISEMENT