Sport

Campioni și ai emoțiilor! Lacrimile lui Novak Djokovic, moment pentru istorie pe Arthur Ashe. Nadal și Federer au pățit-o și ei. Video

Novak Djokovic, Roger Federer și Rafael Nadal par de multe ori de pe altă galaxie cu prestațiile lor fabuloase. Uneori, însă, ne aduc aminte că și ei sunt tot oameni. Cum a fost și cazul lui Nole în finala US Open 2021
13.09.2021 | 21:30
Campioni si ai emotiilor Lacrimile lui Novak Djokovic moment pentru istorie pe Arthur Ashe Nadal si Federer au patito si ei Video
Lacrimile lui Novak Djokovic din finala US Open 2021, un moment pentru istoria tenisului. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Daniil Medvedev a fost prea puternic pentru Novak Djokovic în finala US Open 2021, și s-a impus cu un sec 6-4 în toate cele trei seturi disputate. Pentru Nole, presiunea rezultatului a fost de această dată prea mult.

Paradoxal, vorbim despre omul care de multe ori dădea senzația că nu poate fi răpus. Sârbul are acele descărcări când urlă spre public sau mai rupe o rachetă. Dar parcă ne-am obișnuit să îl vedem cum revine apoi calm pe terenul de joc și “mătură” tot ce îi iese în cale.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic, în lacrimi la US Open 2021. Presiunea uriașă pe care sârbul a avut-o în finala cu Medvedev: “A fost inuman”

Ne-am fi așteptat la asta și duminică, pe Arthur Ashe, la meciul pe care chiar Nole l-a catalogat ca fiind cel mai important al carierei. Și vorbim despre un om care juca finala de Grand Slam cu numărul 31. “Voi juca acest meci care și cum ar fi ultimul din viața mea”, uimea sârbul la conferința de presă premergătoare partidei.

Sârbul are o ambiție nebună în lupta cu recordurile. Iar finala US Open însemna șansa de a trece peste Rafa Nadal și Roger Federer în clasamentul celor mai multe titluri de Grand Slam. Trofeul 21 venea la pachet cu o altă performanță inimaginabilă: Grand Slam-ul calendaristic. Toate trofeele majore câștigate într-un an calendaristic, după succesele de la Australian Open, Roland Garros și Wimbledon. Singurul care a reușit această performanță este Rod Laver, în 1967.

ADVERTISEMENT

Dominic Thiem, campionul de la US Open din 2020, a remarcat presiunea la care a fost supus Novak Djokovic. “Se putea vedea ce se întâmplă în interiorul lui. Toată presiunea pe care a acumulat-o în ultimele două, trei luni. A fost pur și simplu inuman!”, a punctat austriacul.

Novak Djokovic a jucat cu lacrimi în ochi ultimul game al partidei cu Medvedev. Publicul a fost senzațional în momentele speciale

Prestația fără greșeală a lui Daniil Medvedev a fost combustibilul care l-a aprins și mai mult pe Novak Djokovic din punct de vedere emoțional. Cel mai bun jucător la retur din istorie, așa cum mulți l-au catalogat, nu a găsit soluții pe serviciul lui Medvedev. 20% puncte câștigate pe serviciul 1 al rusului și, șocant, doar 18% pe serviciul doi.

ADVERTISEMENT

Singurul break pe care l-a făcut Nole a venit în setul 3, la 5-2 pentru rus. Doar a prelungit agonia Era deja prea târziu, iar sârbul știa asta. S-a așezat resemnat pe bancă, și-a pus prosopul în cap și a izbucnit în lacrimi. Nu s-a putut stăpâni nici la revenirea pe teren și pur și simplu a jucat plângând ultimul game al partidei.

Publicul de pe Arthur Ashe, de multe ori ostil lui Djokovic, a fost de această dată la înălțime. L-a încurajat pe marele campion în cele mai grele momente, iar sârbul le-a mulțumit la final. “Chiar dacă am pierdut azi, pot să spun că niciodată nu m-am mai simțit atât de bine pe Arthur Ashe”.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic a explicat motivul pentru care nu și-a mai putut stăpâni lacrimile: “Am simțit ceva ce eu nu am mai simțit vreodată la New York”

Dincolo de rezultatul unui meci plictisitor, o finală fără istorie, acesta a fost momentul turneului. Lacrimile lui Novak Djokovic în fața miilor de oameni reveniți în tribune după pandemia de coronavirus. Imagini care au emoționat o întreagă planetă și ne-au reamintit că Nole este și el om. La fel ca Federer, la fel ca Nadal.

“Ceea ce am spus la ceremonie a fost cât se poate de real. Această înfrângere a fost greu de acceptat dacă ținem cont de miza partidei. Pe de altă parte, am simțit ceva ce eu nu am mai simțit vreodată la New York. Publicul m-a făcut să mă simt special, am fost plăcut surprins.

Cantitatea de suport, energie și dragoste pe care am primit-o nu o voi uita niciodată. Din acest motiv pur și simplu mi-au dat lacrimile. Emoția și energia erau atât de puternice. M-am simțit special, mi-au atins inima”, și-a continuat Novak Djokovic discursul emoționant și la conferința de presă.

Roger Federer și Rafael Nadal, ceilalți doi mari campioni contemporani din tenis, au avut și ei parte de momente emoționante care au intrat în istorie. Așa cum este și finala de cinci seturi pe care Rafa Nadal a câștigat-o în 2009 la Melbourne pentru singurul său titlu de Australian Open.

Roger Federer și lacrimirile de la Melbourne. A plâns după înfrângerea din 2009, dar și după titlul din 2018

Roger Federer a fost atât de emoționat după acel eșec încât pur și simplu nu a putut să țină discursul la ceremonia de premiere. Cu un zâmbet care trăda lupta interioară pe care o duce, Roger a încercat să glumească despre moment. Apoi a recunoscut sincer că are dificultăți să țină discursul: “Dumnezeule, chestia asta mă omoară”. Roger a izbucnit în lacrimi și a avut nevoie de minute de răgaz pentru a se aduna.

Nouă ani și multe trofee de Grand Slam mai târziu, tot la Melbourne, tot pe arena Rod Laver, Roger Federer era din nou în lacrimi. Tot la ceremonia de premiere, dar de această dată cu marele trofeu în brațe. Din nou lacrimi pentru un Roger care pur și simplu a rămas pe scenă și și-a descărcat sufletul în fața tuturor celor prezenți. Poate cel mai emoționant moment din istoria tenisului. Un arc peste timp care reprezintă tot ceea ce sportul are mai frumos.

În 2014, Rafa Nadal pierdea finala Australian Open în fața lui Stan Wawrinka. Spaniolul a jucat accidentat mare parte a acelei partide de patru seturi, pe care a dus-o până la capăt pe teren. Pe aceeași Rod Laver Arena pe care, cu cinci ani înainte urmărise lacrimile lui Federer.

Rafa Nadal, lacrimi după eșecul dureros de la Australian Open 2014, dar și după marea victorie de la US Open 2019

La ceremonia de premiere, Rafa a încercat să își păstreze calmul. Dar uralele publicului i-au provocat emoții de nestăpânit. Și-a pus capul în palmă și și-a oprit discursul. La fel cum a făcut și în timpul partidei, și-a găsit forța de a continua.

Revenim pe Arthur Ashe, acolo unde Rafa Nadal câștiga în 2019 titlul de Grand Slam cu numărul 19 pentru el. A fost un moment cu adevărat special pentru iberic, după o finală câștigată chiar împotriva lui Daniil Medvedev. Înainte de startul ceremoniei, Rafa a izbucnit în lacrimi în fața tuturor celor prezenți.

Pentru a înțelege ce înseamnă Nadal, Federer și Djokovic în tenis, o statistică este cât se poate de elocventă. Emma Răducanu este a treia jucătoare născută după 2000 care câștigă un Grand Slam, după Bianca Andreescu și Iga Swiatek.

60 de titluri de Grand Slam și împreună și emoții care au scris istoria tenisului. Reverență pentru Roger, Rafa și Nole

La masculin, Daniil Medvedev este doar al doilea jucător născut după 1990 care câștigă un turneu de Grand Slam. După Dominic Thiem, care s-a impus la US Open 2020, competiție de la care Nadal și Federer au lipsit, iar Djokovic a fost descalificat.

Acești trei mari atleți au vrut să scrie în termenii lor istoria tenisului, iar lacrimile lor i-au făcut de fiecare dată mai puternici. 60 de titluri de Grand Slam și milioane de emoții împreună. Djokovic, Nadal și Federer, eroii sportului alb!

ADVERTISEMENT