News

Câmpul magnetic al Pământului devine tot mai slab. La ce schimbări trebuie să ne așteptăm

22.05.2020 | 14:16
Câmpul magnetic al Pământului devine tot mai slab. La ce schimbări trebuie să ne așteptăm
Oamenii de știință au descoperit o slăbire puternică a câmpului magnetic al Pământului, iar această schimbare ne va schimba total viața în următorii ani
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit o slăbire puternică a câmpului magnetic al Pământului, iar această schimbare ne va schimba total viața în următorii ani.

Câmpul magnetic al Pământului devine tot mai slab

Conform Daily Mail, o echipă a Agenției Spațiale Europene (ESA) a descoperit că acest câmp magnetic al Pământului slăbește pe zi ce trece în zona dintre Africa și America de Sud.

ADVERTISEMENT

O regiune mare cu intensitate magnetică redusă a fost observată între cele două continente, numită Anomalia Atlanticului de Sud, și a format un centru de intensitate minimă în doar cinci ani.

Câmpul magnetic este un strat de sarcină electrică ce înconjoară planeta noastră și esre vital pentru viața de pe Pământ, deoarece ne protejează de radiațiile cosmice și de particulele periculoase emise de soare.

ADVERTISEMENT

Câmpul magnetic și-a pierdut 9% din intensitate în ultimii 200 de ani

Oamenii de știință consideră că slăbirea câmpului magnetic este un semn că Pământul se îndreaptă spre inversarea polilor, care a avut loc ultima dată în urmă cu 780.000 de ani.

Un asemenea fenomen va schimba total indicațiile cu care sunt familiarizați că ni le arată busola, însă o astfel de schimbare nu este prevăzută pra curând, ea fiind de așteptat să aibă loc peste câteva mii de ani.

Câmpul magnetic și-a pierdut 9% din intensitate în ultimii 200 de ani, însă ultimele date arată o agravare a situației. ”Provocarea constă acum în înțelegerea proceselor din centrul Pământului care conduc la aceste schimbări”, a declarat cercetătorul german Jurgen Matzka.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit că Polul Nord se apropie tot mai mmult de Siberia din cauza forței magnetice a Terrei. Anomalia are deja efecte vizibile la nivelul sateliților și a navelor spațiale, unde provoacă defecțiuni tehnice.

Cel mai mare impact al inversării câmpului magnetic va fi asupra păsărilor, țestoaselor și altor animale care folosesc câmpul magnetic pentru a se orienta.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri