News

Canadianul care a ucis 16 oameni în Nova Scotia era văzut de vecini ca o persoană amabilă. ”Nu m-am gândit niciodată că ar face așa ceva”

20.04.2020 | 12:07
Canadianul care a ucis 16 oameni  in Nova Scotia era vazut de vecini ca o persoana amabila Nu mam gandit niciodata ca ar face asa ceva
ADVERTISEMENT

Localnicii din Portapique, Nova Scotia care l-au cunoscut personal pe Gabriel Wortman, tehnicianul dentar care a împușcat 16 oameni în 12 ore, susțin că nu au avut niciodat motive să creadă că acesta ar fi capabil de comiterea unui atac armat. Wortman era considerat o persoană liniștită, amabilă atât cu clienții clinicii sale, cât și cu vecinii, scrie The Guardian.

”Un vecin bun, săritor”

Gabriel Wortman (51 de ani) a ucis 16 persoane, printre care și o polițistă, înainte ca forțele de ordine să-l împuște după ce l-au înconjurat într-o benznărie din zona orașului Halifax.

ADVERTISEMENT

Wortman era proprietarul unei clinici dentare din Dartmouth, iar în 2014 apăruse în presa locală după ce a făcut lucrările dentare gratis pentru o persoană care fusese bolnavă  de cancer.

Vecinii  lui Wortman, care deținea trei proprietăți în Partapique, o mică localitate la malul mării, au fost șocați la auzul veștii că acesta a început să împuște oameni la întâmplare.

ADVERTISEMENT

Sunt foarte șocată să aflu că cineva pe care îl cunosc de multă vreme, un vecin bun, săritor, foarte amabil, s-ar fi putut gândi să comită o astfel de tragedie”, a spus Lillian MacCormack pentru un post de televiziune canadian.

Nu știm niciodată prin ce trec alții prin viață ca să-i determine să ia anumite decizii. Asta nu înseamnă că-i justific acțiunile din acest weekend”, a scris pe Facebook, Scott Balser, un  fost coleg de clasă a lui  Wortman.

ADVERTISEMENT

David George Crockett, un fost client al tehnicianului dentar, a relatat pentru Toronto Sun care a fost impresia pe care Wortman i-a lăsat-o. ”Sunt foarte surprins. N-aș fi crezut niciodată că ar face așa ceva. Din câte l-am cunoscut eu, era foarte liniștit, amabil și vorbăreț… Îi plăcea să glumească. Părea normal, nu ca cineva care ar ccomite așa ceva”, a povestit  Crockett.

Gabriel Wortman/ Sursă: YouTube

Există însă și un vecin care nu se afla în relații bune cu Gabriel Wortman. Cei doi au fost prieteni până când Wortman a dat foc unei cabane în care se aflau depozitate și bunuri ale respectivului vecin.

ADVERTISEMENT

Suspiciuni de premeditare a crimelor

Poliția încă nu  a stabilit un motiv clar pentru crimele comise de către Wortman, dar a lăsat de înțeles că acestea au fost premeditate și că Wortman a acționat singur.

Cred că  l-a început a existat o motivație inițială, dar apoi crimele au fost comise la întâmplare. Încă  nu  știm sigur și mai avem de lucru să descoperim motivația”, a declarat Brenda Lucki, comiar în poliția canadiană.

Un detaliu neobșnuit este că Wortman era deghizat în polițist și avea o mașină cu însemne de poliție.

Faptul că individul  avea uniformă și o mașină de poliție arată că nu este vorba de un act comis la întâmplare”, a adăugat Chris Leather, un  înalt responsabil din poliție. Printre cele 16 victime ale lui  Wortman se numără și Heidi Stevenson, agent de poliție de 23 de ani.

Potrivit poliției, atacul armat a fost declanșat sâmbătă, cu puțină vreme înainte de miezul nopții, iar încercare de capturare a atacatorului  a durat 12 ore. Localnicii au auzit  focuri de armă repetate, iar poliția le-a spus să se adăpostească în pivnițe.

O femeie a relatat că a văzut două  mașini de poliție incendiate și un ofițer de poliție care părea rănit. Duminică la prânz, agresorul a fost înconjurat la o benzinărie din Enfield, din apropierea orașului  Halifax. Inițial, poliția a anunțat capturarea lui  Wortman, dar apoi a precizat că acesta a fost ucis într-un schimb de focuri.

ADVERTISEMENT