News

Klaus Iohannis, nicio referire la Schengen în discursul de la congresul PPE. Karl Nehammer, încă un ”Nein” hotărât. Update

Cancelarul Karl Nehammer a fost primit, joi, de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Cei doi lideri au vorbit apoi la congresul Partidului Popular European.
07.03.2024 | 14:52
Klaus Iohannis nicio referire la Schengen in discursul de la congresul PPE Karl Nehammer inca un Nein hotarat Update
Klaus Iohannis, întâlnire cu Karl Nehammer. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
07-03-2024
13:01

Karl Nehammer, încă un ”Nein” pentru România pe subiectul Schengen: ”Poziția Austriei rămâne neschimbată”

În timp ce Klaus Iohannis a spus că unul dintre subiectele discutate cu liderul de la Viena, Karl Nehammer, a fost aderarea deplină a României la spaţiul Schengen, oaspetele său ne-a readus rapid cu picioarele pe pământ.

Într-o postare pe platforma X, cancelarul austriac spune că poziția țării sale privind extinderea Spațiului Schengen rămâne una neschimbată. Mai exact, acel ”Nein” spus României și Bulgariei rămâne. 

România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire.

În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile austriece față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a scris, pe X, Nehammer.

07-03-2024
11:41

Klaus Iohannis, nicio referire la Schengen în discursul susținut la congresul Partidului Popular European

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs de o jumătate de oră la congresul Partidului Popular European (PPE), eveniment găzduit la București. Liderul de la Cotroceni nu a făcut nicio referire la Spațiul Schengen.

Iohannis s-a rezumat în a vorbi despre unitatea din blocul comunitar, importanța alegerilor care urmează sau viitoarea extindere a Uniunii Europene cu state ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Contextul acestui congres e unul complicat și instabil. Vorbim de cea mai gravă stare de fapt de după al Doilea Război mondial. Vecinii noștri din Ucraina își dau viața pentru a-și proteja țara. Ucrainenii sunt în tranșee și depind de ajutorul nostru. Noi, europenii, trebuie să fim neobosiți în eforturile nostre de a-i sprijini cu tot ce au nevoie.

Nu e vorba doar despre suveranitatea unei națiuni, ci despre vieților unor oameni forțați să lupte într-un război pe care nu l-au dorit. Extinderea UE e una dintre cele mai importante politici europene.

Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt o parte integrantă a Uniunii Europene și viitorul lor e în UE, așa cum e cazul și pentru statele din Balcanii de Vest. Aceste țări au făcut progrese incredibile, cetățenii cred în UE și nu ar trebui să îi dezamăgim.

Europa e un continent al păcii, noi toți beneficiem de garanții de securitate, există o complementaritate între UE și NATO. Contextul în care ne aflăm vine și cu o criză de încredere între instituțiile UE, o distanță mai mare între clasa politică și cetățeni. Haideți să îi ascultăm pe cetățeni.

Trebuie să susținem electoratul să se prezinte la urne pentru că fiecare cetățean contează. Trebuie să facem procesul decizional funcțional”, a afirmat Klaus Iohannis.

Tot de la microfonul congresului PPE, Karl Nehammer a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să ia în serios preocupările legate de toate frontierele sale externe şi să asigure statelor de frontieră fonduri suficiente pentru a asigura protecţia comună. Liderul de la Viena a mai adăugat că ”temerile şi preocupările oamenilor trebuie luate în serios”.

”Prieteni, avem nevoie de apărare la graniţele noastre externe. Şi când colegul meu finlandez (premierul Petteri Orpo) spune că Finlanda este ameninţată de migraţia ilegală din Federaţia Rusă, trebuie să luăm asta în serios.

Şi trebuie să luăm în serios preocupările legate de toate frontierele noastre externe. Şi trebuie să-i ajutăm în mai multe moduri. Acele state de frontieră au nevoie de fonduri suficiente pentru a ne putea asigura protecţia”, a declarat Nehammer.

Nehammer a mai solicitat “proceduri rapide de azil” şi “să ne asigurăm că aceia cărora nu li se permite să rămână în Uniune sunt îndepărtaţi“.

07-03-2024
10:39

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Karl Nehammer: ”Am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen”

După întâlnirea de joi, 7 martie, de la Palatul Cotroceni cu liderul austriac Karl Nehammer, Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina sa de X (fostul Twitter). Preşedintele României spune că unul dintre subiectele abordate a fost aderarea deplină a României la spaţiul Schengen.

În discuţia mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă şi acest lucru va consolida şi mai mult securitatea UE pentru beneficiul tuturor cetăţenilor noştri”, a postat Klaus Iohannis pe platforma de socializare.

07-03-2024
09:00

Karl Nehammer, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

Joi dimineață, președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit la Palatul Cotroceni pe cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer. Vorbim de omul care s-a opus aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

karl nehammer klaus iohannis
Karl Nehammer primit de Klaus Iohannis la Cotroceni. Sursa foto: capturi Digi24

Oficialul de la Viena se află în Capitala României pentru a participa la congresul popularilor europeni. Tot joi, Iohannis îi mai primește la Cotroceni pe premierul polonez, Donald Tusk, premierul finlandez, Petteri Orpo, precum și pe ministrul italian de Externe, Antonio Tajani.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va fi primit, joi, de președintele României, Klaus Iohannis, informează Administrația Prezidențială. Întrevederea are loc la o zi după ce Congresul PPE a adoptat manifestul prin care se solicită aderarea României cu drepturi depline la spațiul Schengen, delegația austriacă renunțând să mai voteze împotrivă.

Siegfried Mureșan: „Blocajul a fost depășit”

Președintele Klaus Iohannis va avea, joi, o întrevedere cu Cancelarul Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, la o zi după ce Congresul PPE care se desfășoară la București a votat manifestul prin care se solicită aderarea României cu drepturi depline la spațiul Schengen, deci incluzând și frontierele terestre, nu numai maritime și aeriene.

ADVERTISEMENT

După ce, inițial, Partidul Popular aflat la putere în Austria a anunțat că va vota împotrivă, miercuri delegația austriacă a renunțat astfel că „blocajul a fost depășit”, după cum a anunțat pe contul Facebook eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti. Delegaţia austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Manifestul a fost adoptat în unanimitate. Acest vot arată ca blocajul a fost depăşit şi că, chiar dacă au existat dificultăţi, le vom depăşi şi vom obţine aderarea deplină a României la spaţiul Schengen”, a scris Mureșan.

Nicolae Ciucă: „O victorie pentru România”

La rândul lui, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a scris pe Facebook că manifestul PPE în care se cere aderarea rapidă a României la spațiul european de liberă circulație este „o victorie pentru România”.

ADVERTISEMENT

„O victorie pentru România, la Congresul PPE: manifestul electoral al Partidului Popular European, care cere aderarea cât mai curând posibil a României la Spațiul Schengen, a fost adoptat în unanimitate. Austria nu a mai votat împotrivă.

De la București, astăzi, s-a auzit clar și răspicat în întreaga Europă: România trebuie să intre cu drepturi depline în Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

PPE, cea mai puternică familie europeană, adoptă la București manifestul ‘Europa noastră, o casă bună și sigură pentru popoarele noastre’”, a scris Ciucă.

Pe agenda președinteluui Klaus Iohannis mai figurează întrevederi cu premierul Poloniei, pro-europeanul Donald Tusk, cu premierul Finlandei, Petteri Orpo, cu vicepreședintele Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene, ministru al afacerilor externe și cooperării internaționale, Antonio Tajani. Totodată, Iohannis va ține un discurs la Congresul PPE, la Romexpo.

ADVERTISEMENT