News

Când ar putea România atinge imunitatea de turmă. Valeriu Gheorghiță: ”Peste un milion de persoane s-au vaccinat în ultima lună”

Tot mai mulți români au început să se vaccineze anti-Covid, în ultima lună. Dacă situația se va menține astfel, Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de imunizare naționale, spune că până la finalul lui 2021 putem depăşi o rată de vaccinare de 70% din populaţia peste 12 ani.
26.10.2021 | 16:19
Cand ar putea Romania atinge imunitatea de turma Valeriu Gheorghita Peste un milion de persoane sau vaccinat in ultima luna
ADVERTISEMENT

În perioada 20 septembrie-24 octombrie 2021 s-au vaccinat împotriva coronavirusului peste 1 milion de români, cu prima doză, a transmis, marți, Valeriu Gheorghiță. Cifrele sunt unele îmbucurătoare, deoarece astfel se va reduce din numărul persoanelor care se îmbolnăvesc sau care își pierd viața.

Din milionul de români imunizați, 80% aparțin categoriei de vârstă sub 60 de ani, iar 20% au peste 60 de ani. Valeriu Gheorghiță îndeamnă persoanele din această ultimă categorie să se prezinte într-un număr mai mare la centrele de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță: ”Mi-aş dori mai mult ca persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani să se prezinte la vaccinare”

“Aş vrea să fac un scurt comentariu legat de progresia campaniei de vaccinare din ultimele cinci săptămâni. Practic, începând cu data de 20 septembrie şi până pe 24 octombrie în total s-au vaccinat un 1.059.538 de persoane noi.

Din acestea circa 80% sunt persoane cu vârsta sub 60 de ani, restul 20% sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Ceea ce mi-aş dori mai mult ca în perioada următoare persoanele vulnerabile cu vârsta mai mare de 60 de ani să se prezinte la vaccinare pentru că datele noastre ne arată că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea.

ADVERTISEMENT

Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât riscul de deces în cazul îmbolnăvirii este mai crescut, mediana vârstei în momentul de faţă este între 70 – 71 de ani. Însă, doar în ultima săptămână, în perioada 18 octombrie  – 24 octombrie au fost vaccinate peste 450676 de persoane noi, practic este o creştere cu 110% mai mult decât în săptămâna precedentă”, a transmis Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferință de presă.

Medicul militar este de părere că până la finalul lui 2021 ar putea exista 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză.

ADVERTISEMENT

”Dacă ritmul de vaccinare actuală se menţine, conform acestui trend, până la finalul acestui an am putea să depăşim o rată de acoperire vaccinală de peste 70% din populaţia rezidentă de peste 12 ani. Asta înseamnă că în total până la finalul acestui am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză.

În momentul de faţă avem aproximativ 6,5 milioane de persoane ceea ce înseamnă că încă 5,3 milioane de persoane  am putea să vaccinăm până la finalul acestui an cu o singură condiţie: să avem o medie zilnică a persoanelor care se vaccinează pentru prima dată de aproximativ 80 de mii de persoane”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță îi îndeamnă la vaccinare pe românii care nu au făcut încă acest pas

Pentru ca lucrurile să se îndrepte în continuare în direcția bună, Valeriu Gheorghiță a făcut un nou apel la vaccinarea împotriva coronavirusului. Totodată, a menționat că numărul celor care își pierd viața ar trebui să fie de 20 de ori mai mic la nivel național, în următoarea perioadă.

”Ceea ce s-a vaccinat în ultimele zile ne arată că avem capacitate de vaccinare că putem să asigurăm acest ritm de vaccinare şi, de asemenea, din acest motiv îi îndemn pe toţi românii care încă nu s-au prezentat la vaccinare să se prezinte în continuare la vaccinare într-un număr cât mai mare.

Doar în felul acesta la finalul anului putem să spunem că România şi-a îndeplinit obiectivele pentru limitarea acestei pandemii şi anume un numărul considerabil mai mic de spitalizări, un număr substanţial mai mic de oameni care ajung în terapie intensivă şi un număr decese care ar trebui să fie de cel puţin 20 de ori mai mic decât ceea ce se raportează în fiecare zi la nivel naţional”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT