News

Când ar putea scăpa românii de vizele pentru SUA. Lucian Bode a oferit un nou orizont de timp

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a dezvăluit luni seara că românii ar putea scăpa de obligativitatea vizelor de intrare în SUA în 2024, dar numai dacă vor fi îndeplinite anumite condiții.
23.05.2022 | 21:39
Cand ar putea scapa romanii de vizele pentru SUA Lucian Bode a oferit un nou orizont de timp
Românii așteaptă de 15 ani anularea vizelor pentru SUA. Foto: pixabay.com, flick.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Lucian Bode a fost invitat într-o emisiune la Digi 24 și a explicat ce ar trebui să se întâmple pentru ca românii să scape de vizele pentru SUA. Conform ustraveldocs.com, programul de renunţare la obligativitatea vizelor (VWP) permite cetăţenilor anumitor ţări să călătorească în SUA pentru turism sau afaceri (în baza vizei turistice) pentru 90 de zile sau mai puţin, fără a obţine o viză.

Vizele pentru SUA și traficul de persoane

Revenind la declarațiile ministrului afacerilor interne, trebuie spus că una dintre principalele nemulțumiri ale oficialilor americani e legată de problemele avute de România cu traficul de persoane.

ADVERTISEMENT

Dacă ajungem în Pilonul 3, acest aspect poate pune în pericol și parteneriatul pe componenta cumpărării de armament. Departamentul de Stat al SUA publică un raport anual. Noi suntem în Pilonul 2. Pilonul 3 ar însemna să fim alături de țări ca Afganistan, Coreea de Nord…

În 2021 au fost cercetate pentru trafic de minori și proxenetism 900 și ceva de persoane. Semnalele primite din partea americanilor au fost pozitive. Sunt optimist că progresele în această privință vor conta”, a declarat Lucian Bode la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Când a fost întrebat despre eliminarea vizelor SUA pentru români, ministrul a dezvăluit că asta se poate întâmpla în 2024, dar numai în anumite condiții.

Planul și așteptările pe care le are Bode

Pentru a crește șansele cu privire la eliminarea vizelor pentru SUA, Bode a subliniat că a pregătit o strategie despre care crede că poate duce la îndeplinirea obiectivului.

ADVERTISEMENT

România a făcut ceva în acești 8 ani, constatând că an de an îndeplinim aproape toate criteriile, mai puțin pe cele legate de rata de refuz. Noi trebuie să primim de la partenerii americani o analiză detaliată a motivelor de refuz.

Să vedem pentru ce sunt refuzați aproximativ 10% dintre români. Și periodic să facem o statistică… Acest dosar este gestionat de MAE. Sigur, mijloacele sunt în mare măsură în curtea MAI.

ADVERTISEMENT

În următorii doi, trei ani, România își propune să scadă această rată de la 10% la 3%. Cum? Cu o campanie de informare. De asemenea, avem nu știu câți cetățeni cu dublă cetățenie. Ei aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetățenie moldovenească sau italiană, spaniolă…

Dau aceste exemple pentru că va trebui să venim cu acest plan și să informăm românii. Putem să avem certitudinea că din 2024 intrăm în galeria cetățenilor care nu mai au nevoie de viză pentru SUA”, a mai spus Lucian Bode.

Vize anulate la 10 ani de la prima notificare?

Pe site-ul Parlamentului European se arată că administrația de la Washington trebuia să acorde tuturor statelor membre ale UE dreptul de a călători fără vize pe teritoriul SUA.

Este vorba despre principiul reciprocității vizelor dintre UE și SUA, care nu era respectat pe deplin. O țară care primește notificarea de nereciprocitate trebuie să-și revizuiască politica de circulație a cetățenilor în 24 de luni.

Dintre cele 5 țări notificate încă din 2014 pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile ce reies din politica de reciprocitate a vizelor, doar SUA au mai rămas datoare. Celelalte 4 țări au fost Australia, Brunei, Canada și Japonia.

În prezent, cetățenii din România nu sunt incluși în programul Visa Waiver de relaxare a regimului de vize pentru acces pe teritoriul SUA, deși țara noastră este membra UE din 2007.

 

ADVERTISEMENT