News

Când are loc bătaia tradiţională de Anul Nou de la Ruginoasa. Poliţişti, jandarmi şi ISU vor fi prezenți

Când se va desfășura renumita bătaie tradițională de Anul Nou, de la Ruginoasa. Vor interveni polițiștii, jandarmii și cei de la ISU.
28.12.2023 | 00:05
Cand are loc bataia traditionala de Anul Nou de la Ruginoasa Politisti jandarmi si ISU vor fi prezenti
Ce se întâmplă cu renumita tradiție din Ruginoasa. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

Cunoscuta bătaie tradițională din satul Ruginoasa, din județul Iași, va avea loc și în acest an, de Anul Nou. Totul se va desfășura sub observația autorităților, adică a polițiștilor, a jandarmilor și a celor de la ISU, care și-au anunțat prezența.

Bătaia tradițională de la Ruginoasa, de Anul Nou, din nou sub observația autorităților

Tradiția din Ruginoasa este deja renumită în întreaga țară. Din nou localnicii din sat se vor masca și se vor lovi cu bâte, însă autoritățile le atrag atenția că trebuie doar să mimeze, fără a mai produce răni diferitor persoane, așa cum s-a întâmplat în alți ani.

ADVERTISEMENT

Cei care nu vor ține cont de regulile impuse de oamenii legii, referitor la modul de desfășurare a tradiției, vor fi sancționați, apare într-un comunicat al jandarmilor. Forțele de ordine vor fi din timp în zonă, pentru a împiedica orice abatere.

”Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Alexandru cel Bun’ va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică, în sistem integrat, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi la manifestările tradiţionale de Anul Nou desfăşurate în localitatea Ruginoasa, din judeţul Iaşi. (…)

ADVERTISEMENT

Reprezentanţii cetelor de mascaţi au fost asiguraţi despre faptul că nu se doreşte interzicerea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice zonei, prezenţa forţelor de ordine în comuna Ruginoasa pentru această manifestare având caracter preventiv, în vederea protejării integrităţii fizice a tuturor persoanelor prezente în spaţiul public, dar nu vor fi tolerate activităţile care constituie încălcări ale legislaţiei în vigoare”, apare într-un comunicat al Grupării de Jandarmi din Bacău.

Bătaia tradițională din Ruginoasa începe de la primele ore ale ultimei zile din 2023

Concret, evenimentul din Ruginoasa va avea loc în dimineața ultimei zile din 2023. Sătenii din Ruginoasa deja și-au pregătit costumațiile și strategiile pentru a câștiga. Asta deoarece va fi o confruntare între tinerii din deal și din valea localității.

ADVERTISEMENT

Membrii fiecărei tabere, din deal și din vale, își dau întâlniri cu câteva zile înainte pentru a stabili propriile tactici de luptă. În ziua bătăii, înainte chiar de a se lumina de ziuă, își pun pe ei costumele hidoase, măști, căciuli confecționate din lână și în mână ciomegi, după care se lovesc sub privirile celor prezenți.

Victorioșii vor sărbători bătând cu măciucile în pământ, iar cei învinși vor fi alungați. Totodată, învingătorii își vor schimba măștile cu unele frumoase, numite comanacuri. Ulterior, vor petrece în mijlocul satului cu ”urșii”, ”caprele”, ”păunii”, ”miresele”, ”irozii” sau ”țiganii”.

ADVERTISEMENT

De câțiva ani, tradiția din Ruginoasa este supravegheată de oamenii legii, deoarece au existat ani în care tinerii de sub măști s-au lovit extrem de brutal, încât a fost nevoie de transportul lor la spital. Mai mult decât atât, și spectatorii au fost loviți.

ADVERTISEMENT