Life

Cele mai ciudate tradiții și obiceiuri de Anul Nou în lume. Sunt diferențe uriașe față de România

Nu doar în România se respectă tradițiile de Anul Nou! În lume există o mulțime de obiceiuri ciudate de care oamenii tind să țină cont.
31.12.2022 | 11:30
Cele mai ciudate traditii si obiceiuri de Anul Nou in lume Sunt diferente uriase fata de Romania
Tradiții și obiceiuri de Anul Nou culese din jurul lumii. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România, de Anul Nou se merge la colindat cu Capra, cu Ursul sau chiar cu „Mascații” și ținem morțiș să nu aruncăm nimic din casă, nici măcar gunoiul, ca nu cumva să dăm din greșeală afară din casă și norocul, dar în jurul lumii, oamenii au obiceiuri și tradiții cu mult diferite, considerate de unii de-a dreptul ciudate.

În jurul lumii de Anul Nou. Care sunt cele mai ciudate tradiții și obiceiuri ale străinilor

Ai putea crede că ale noastre costume create în mod special să fie urâte, cu care colindăm de Anul Nou din dorința de a alunga toate spiritele rele sunt ciudate, dar în lume există obiceiuri și tradiții mult mai neobișnuite decât acesta.

ADVERTISEMENT

De pildă, ecuadorienii merg până într-acolo încât pentru a scăpa de orice ghinion sau lucru rău care li s-a întâmplat de-a lungul anului ce s-a încheiat, dau foc unor sperietoare pline cu hârtii. Mai mult, ard și fotografii cu amintiri ale lunilor care au trecut.

Obiceiul nu pare chiar atât de străin, căci și pe meleagurile autohtone, în zonele rurale, oamenii mai obișnuiesc încă sa aprindă anvelope vechi, în jurul cărora se strâng și petrec.

ADVERTISEMENT

Filipinezii vor cu orice preț să atragă bogăția de partea lor în anul care vine, prin urmare se înconjoară de obiecte rotunde, care simbolizează banii. Nu contează dacă sunt haine, mâncare sau orice altceva, important este să aducă a monede.

Locuitorii din Danemarca au un mod neobișnuit de a-și reînnoi vesela. Mai exact, strâng pe tot parcursul anului farfurii, iar pe 31 decembrie pleacă într-o călătorie pe la casele prietenilor și le sparg în fața ușii. Așa că dacă se întâmplă să te afli acolo, mare atenție pe unde calci de Revelion!

ADVERTISEMENT

Italienii, la rândul lor, aruncă piese vechi de mobilier pe geam, moi ce-i drept: pături, perne, dar tot ar fi bine să te uiți în sus când mergi pe stradă.

Tradiția mâncatului strugurilor de Revelion nu provine din România

Un lucru e clar, străinilor le place să arunce lucruri înainte de noul an. Argentienii preferă hârtia, mai exact documentele vechi, pe care le toacă mărunt ca mai apoi să le dea drumul de la fereastră, dând senzația de adevărate confetti și simbolizând lăsarea trecutului în urmă.

ADVERTISEMENT

Și românii obișnuiesc să aibă struguri pe masă în noaptea de Revelion, numai că în Spania lucrurile stau puțin diferit. În timp ce numărătoarea inversă începe și în toată lumea petrecăreții sunt gata să ciocnească șampania și să privească artificiile, spaniolii sunt ochii pe ciorchinele de strugure.

Provocarea este să mănânce 12 boabe până când acele ceasului indică miezul nopții, nu pentru că se vor transforma în dovleci, ca în Cenușăreasa, însă sunt convinși că vor avea ghinion tot anul care vine dacă nu reușesc.

Crezi că 12 bătăi de clopot sunt greu de ascultat. Încearcă acum să te pui în locul japonezilor și să auzi de 108 ori sunetul. Tradiția budistă presupune că în acest mod vor fi alungate toate spiritele rele și toate păcate oamenilor.

Prin urmare, colindătorii din România, fie că merg ei cu Capra, Ursul, Plugușorul, Mascații sau Sorcova, nu mai par chiar atât de greu de înțeles.

ADVERTISEMENT