Life

Când e bine să uzi legumele, de fapt, ca să ai o recoltă bogată. Greșeala pe care multe persoane o fac după ploaie

Când trebuie să uzi, de fapt, legumele din grădină pentru a avea o recoltă bogată. Multe persoane fac această greșeală după ploaie.
18.04.2024 | 21:46
Cand e bine sa uzi legumele de fapt ca sa ai o recolta bogata Greseala pe care multe persoane o fac dupa ploaie
Când e bine să uzi legumele pentru a avea o recoltă bogată. Sursa foto: Unsplash/ Zoe Schaeffer
ADVERTISEMENT

Iată când trebuie să uzi legumele pentru a avea o recoltă bogată. Sunt câteva greșeli pe care trebuie să le eviți atunci când ai plante în grădină.

Când e bine să uzi legumele ca să ai o recoltă bogată. Greșelile de evitat

Atunci când ai legume în grădină, este important să știi când și cum trebuie udate pentru ca recolta să fie cât mai bogată. Au nevoie de multă apă pentru a se putea dezvolta corespunzător

ADVERTISEMENT

Pentru a uda corect legumele, trebuie să ai mare grijă la cantitate. Există cazuri în care legumicultorii evită să ude recolta prea des pentru a nu se produce fenomenul de băltire.

Legumele vor fi, însă, udate insuficient, deoarece rădăcinile lor nu vor avea ce să sustragă din sol. Apa va fi într-o cantitate prea mică, iar aspectul nesănătos.

ADVERTISEMENT

Apa care este folosită pentru irigare trebuie să fie distribuită uniform, altfel pot apărea situații în care unele legume nu au fost udate suficient sau chiar deloc. Ai grijă să adaptezi sistemul de irigare în funcție de necesitățile grădinii.

Nu uda frunzele plantelor, altfel vor căpăta mucegai sau vor fi arse de soare. Doar udatul natural, de ploaie, nu produce mucegai pe frunze. Furtunul nu trebuie pus la baza plantelor, mai ales dacă este un jet de apă puternic.

ADVERTISEMENT

Un sistem de irigare cu un jet mai slab reprezintă soluția perfectă pentru a stropi recolta. Dacă suprafețele sunt foarte mici, atunci poți folosi o stropitoare, deoarece jetul de apă va fi mai blând, notează cumsa.ro.

Cum protejezi legumele vara, pe timp de caniculă

De asemenea, e important să ții cont de vârsta plantelor atunci când le uzi. Cele tinere sunt foarte fragile și nu trebuie udate din abundență. În schimb, e bine să fie udate des, folosind o cantitate mică de apă.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, legumele mature trebuie stropite cu o cantitate mai mare de apă. Pentru a evita, însă, fenomenul de bălțire, e bine să fie udate des, dar cu o cantitate moderată de apă.

Vara, nu trebuie să irigi legumele în timpul zilei. Udarea este recomandată de dimineață, dar și seara, după ce apune soarele. Din cauza diferențelor mari de temperatură și a vaporilor de apă ce se ridică din sol, plantele ar putea avea de suferit.

Poți uda legumele și imediat după o ploaie scurtă de vară, în cazul în care aceasta are loc după mai multe zile de caniculă, pentru că necesarul de apă din sol nu va fi refăcut după doar câteva minute de ploaie torențială. Udarea se poate face imediat după ce ploaia se oprește.

În cazul în care sunt temperaturi ridicate pe o perioadă mai lungă, legumele pot să devină lemnoase și să capete un gust amar dacă nu sunt udate.

ADVERTISEMENT
Tags: