Life

Când începe Postul Paștelui și care sunt tradițiile de care e bine să ținem cont

25.02.2021 | 13:25
Cand incepe Postul Pastelui si care sunt traditiile de care e bine sa tinem cont
ADVERTISEMENT

Mai sunt puține zile până când începe Postul Paștelui, cea mai mare sărbătoare creștină din calendar, care amintește de moartea și învierea lui Iisus Hristos.

Anul acesta, Învierea cade pe 2 mai, iar perioada de post, cea în care sunt interzise petrecerile și alimentele de proveniență animală, va începe pe 15 martie, deci mai sunt două săptămâni și ceva până la debutul perioadei de restricții din punct de vedere creștinesc.

ADVERTISEMENT

Lăsatul Secului de carne pentru cel mai mare post din an va avea loc duminica viitoare, pe 7 martie, urmând ca perioada dintre 8 și 14 martie să se numească Săptămâna Albă.

Postul Paștelui, încărcat de momente importante și de o serie de interdicții

În Săptămâna Albă creștinii pot consuma brânzeturi, ouă sau lapte și este ca o perioadă de pregătire pentru marele post, căci în această perioadă nu se mai consumă deloc carne.

ADVERTISEMENT

Postul este gândit astfel încât creștinii să îl poată duce treptat și tocmai de aceea există această săptămână înainte de 15 martie în care credincioșii pot mânca lactate și ouă.

Există o serie de lucruri pe care oamenii le respectă în Postul Paștelui. După cum se știe deja, nu se pune nimic pe masă de la animale (exclus carne și lapte), cu o mică excepție: zilele de dezlegare la pește în care putem consuma, evident, pește și fructe de mare.

ADVERTISEMENT

Spre finalul postului, în Săptămâna Mare, care anul acesta se va încheia pe 1 mai, chiar de ziua Muncii, creștinii participă la cele mai ample manifestații liturgice, slujbele care au loc atunci, amintind de viața, moartea și Învierea lui Iisus numindu-se denii.

Rugăciunea pe care e bine să o spui înainte să înceapă Postul

Conform tradiției, în Postul Paștelui nu se bea, nu se fumează, nu se dau chermeze și este interzis inclusiv sexul.

ADVERTISEMENT

Iată și o rugăciune pe care e bine să o spuneți la începutul Postului Mare, în acest an:

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, slugii Tale. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)” – Rugăciunea lui Efrem Sirul.

ADVERTISEMENT