Life

Când începe preotul să meargă cu Boboteaza din casă în casă. Cum trebuie primit de credincioși

Cum trebuie primit preotul când vine cu Botezul Domnului. Când începe să treacă la casele credincioșilor înainte de marea sărbătoare.
05.01.2023 | 08:33
Cand incepe preotul sa mearga cu Boboteaza din casa in casa Cum trebuie primit de credinciosi
Când începe preotul să meargă cu Boboteaza. Foto tribuna.ro
ADVERTISEMENT

Când începe preotul să meargă cu Boboteaza din casă în casă. Cum trebuie acesta primit, de fapt.

Când începe preotul să meargă cu Boboteaza

Preoții încep să meargă cu Boboteaza cu câteva zile înainte de marea sărbătoare de pe 6 ianuarie, când are loc Botezul Domnului și sfințirea apelor.

ADVERTISEMENT

Tradiția spune că înainte preoții mergeau cu Boboteaza cu o zi înainte, în Ajunul Bobotezei, dar acum ziua în care părintele pleacă la drum și bate la fiecare casă depinde și de numărul de enoriași pe care îi are în grijă.

Astfel că nu este acum ciudată situația ca preoții să plece și cu trei zile înainte de Bobotează la drum, pentru că trebuie să meargă pe jos, din casă în casă și să le sfințească locuințelor celor cărora le trece pragul.

ADVERTISEMENT

Cum trebuie primit preotul de credincioși de Bobotează

Pentru că vorbim de o sărbătoare mare, preotul trebuie așteptat de credincioși într-un mod special.

Astfel, înainte de venirea protului credincioșii trebuie să țină post negru în Ajun sau să nu mănânce nimic până la asfințitul soarelui. Abia apoi ei pot bea din apa sfințită.

ADVERTISEMENT

Tot de venirea preotului, oamenii mai trebuie să fie pregătiți cu un vas curat și o lumânare, în care preotul să pună apa sfințită când stropește toată casa pentru a o curăți.

Apoi, cu agheasmă lăsată de preot se stropește cu niște busuioc prin casă până pe data de 14 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Agheasma lăsată de preot nu se aruncă niciodată în niciun an și ea trebuie păstrată mereu, într-un vas curat, alături de celelalte obiecte sfinte din casă.

Tot de Bobotează se mai spune că fetele pot să își viseze ursitul, cu busuiocul lăsat de preot de venirea lui de Bobotează.

Dar tradiția creștină spune că busuiocul este lăsat pentru sfințirea casei, nu pentru asemenea ritualuri.

Chiar și așa, în unelezone ale țării mai există tradiția ca fetele să mănânce o turtă frământată cu nouă degete pentru a se mărita în acel an.

ADVERTISEMENT