Life

Când nu se fac parastase în 2022, conform calendarului ortodox. Ce spune rânduiala bisericească

În ce perioade nu se fac pomeniri pentru morți, în anul în curs, conform oficialilor Bisericii Ortodoxe. Parastasele nu au loc niciodată în zilele de duminică.
04.02.2022 | 18:22
Cand nu se fac parastase in 2022 conform calendarului ortodox Ce spune randuiala bisericeasca
Când nu se fac parastase în 2022. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

În fiecare an, pomenirea morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri dintr-o familie ortodoxă. Românii sunt oameni foarte apropiați de credință, dar trebuie să știe când nu se fac parastase, conform rânduielii bisericești.

După cum spune Biblia, sufletul fiecărui creștin își are locul său în Împărăția Cerurilor. Anual, creștinii se roagă pentru sufletele celor dragi și organizează pentru aceștia pomeni și părăstase.

ADVERTISEMENT

Pomenirile nu pot fi făcute, însă, oricând, ci trebuie rânduite în funcție de calendarul ortodox și al sărbătorilor mari de peste an. 

Când nu se fac parastase în 2022, conform calendarului ortodox

În primul rând, parastasele nu se fac niciodată duminica. Ultima zi a săptămânii amintește de Învierea Domnului și  trebuie să rămână una rezervată bucuriei, nu suferinței.

ADVERTISEMENT

Celelalte perioade în care nu se fac pomeniri sunt, în funcție de sărbătorile mari de anul acesta, organizate astfel:

  • În timpul celor 12 zile dintre Nașterea lui Iisus Hristos și Botezul Domnului, între 25 decembrie 2022 și 6 ianuarie 2023.
  • Între 27 februarie și 12 martie, de la Lăsatul secului de carne, până la sâmbăta întâi din Postul Mare, sâmbăta Sf. Teofan.
  •  În perioada dintre Sâmbăta Floriilor și Duminica Tomii, adică 16 martie – 1 mai 2022.
  •  Nu se fac pomeniri la praznicele împărătești sau sărbători mari.
  • Pe tot parcursul Postului Mare nu se face parastas în timpul săptămânii, dat fiind faptul că în aceste zile nu se face Liturghie obișnuită sau deplină.
ADVERTISEMENT

Creștinii trebuie să acorde o atenție deosebită parastaselor din sâmbetele Postului Mare. Rudele celor decedați în anul precedent, după sărbătoarea Sfintei Învieri, trebuie să facă pomeniri pentru sufletele acestora, ducând la Biserică prescuri, colivă și vin.

De ce rânduieli trebuie să țină cont creștinii atunci când fac parastase?

Coliva este cea care, conform tradiției, înfăptuiește corpul celui decedat, dar în același timp, aceasta este și un simbol al învierii trupului. Asemenea bobului de grâu, care pentru a răsări și a da roade, trebuie plantat în pământ, la fel se întâmplă și cu oamenii, care mor și sunt îngropați, pentru a învia în viața de apoi.

ADVERTISEMENT

Pe colivă se așază, întotdeauna, Sfânta Cruce și se ornează cât mai frumos, pentru a aminti faptele bune făcute de răposat pe lumea aceasta.

Este bine ca familia să dea preotului un pomelnic pentru 40 de zile, pentru ca acesta să amintească numele decedatului cât mai des, la Sfintele Liturghii.

 

 

ADVERTISEMENT