Life

Când se botează copilul. La cât timp după naștere trebuie creștinat, de fapt

La ce vârstă se creștinează bebelușul. Când se oficiază, în realitate, taina botezului, conform datinilor din Biserica Ortodoxă.
05.01.2023 | 22:39
Cand se boteaza copilul La cat timp dupa nastere trebuie crestinat de fapt
La ce vârstă se creștinează bebelușul. Când se oficiază, în realitate, taina botezului, conform datinilor din Biserica Ortodoxă. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Când se botează copilul. La cât timp după naştere trebuie creştinat, de fapt, bebelușul. Ce etape are evenimentul care se oficiază în Biserică și care are loc prin stropire sau prin scufundare, în funcție de alegerea fiecărui preot.

La ce vârstă se creștinează bebelușul. Când se oficiază, în realitate, taina botezului, conform datinilor din Biserica Ortodoxă

Sfântul Botez este primit de toți copiii născuți din părinți creștini ortodocși, veniți pe lume din căsătorii mixte și orfani nebotezați, aflați la rude și la casele de copii orfani. De asemenea, se pot creștina și cei care din anumite motive nu au făcut acest lucru la timp.

ADVERTISEMENT

Potrivit învățăturilor care vin direct de la preoți și site-ului crestinortodox.ro, creștinarea are loc începând de la 7 zile de la venirea pe lume a bebelușului și până la 40 de zile de la naștere.

Cu toate acestea, în momentul de față evenimentul este stabilit de părinți sau nași și poate fi și mai târziu de perioada celor 40 de zile, mai ales atunci când este post.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți aleg să realizeze această taină când copilul este mai mare și își ține capul pe umeri mult mai bine.

Cine săvârșește ritualul de botez și unde are loc

Botezul se realizează numai de preot și de episcop și se face numai în Biserică, în pridvor, în pronaos sau într-o încăpere special rânduită pentru acest ritual. În cazul în care pruncul este bolnav evenimentul poate avea loc acasă sau la spital.

ADVERTISEMENT

Prima parte a creștinării este formată din lepădări și exorcisme, nașii stând cu fața la apus și declarând de trei ori că se leapădă de Satana și de toate lucrurile lui.

Apoi bebelușul este întors cu fața la răsărit și părinții spirituali spun tot de trei ori că se unesc cu Hristos. Se rostește Crezul.

ADVERTISEMENT

A două parte a Tainei Botezului are legătură cu sfințirea apei. Se face aghiasma pentru botez și se toarnă în cristelniță untdelemn sfințit. A treia parte a evenimentului este afundarea pruncului în apă pentru 3 ori.

ADVERTISEMENT
Tags: