Life

Ce să nu faci în Ajunul Bobotezei. Tradiții și obiceiuri respectate de decenii

Tradiții și obiceiuri de Ajunul Bobotezei, sărbătorită pe 5 ianuarie. Ce nu este bine să faci în această zi, care este una simbolică pentru români.
04.01.2023 | 12:02
Ce sa nu faci in Ajunul Bobotezei Traditii si obiceiuri respectate de decenii
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Bobotează. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Pe data de 5 ianuarie, conform calendarului ortodox român, este sărbătorit Ajunul Bobotezei. În această zi, sunt specifice, din moși, strămoși, mai multe datini. Ce nu este bine să faci?

Lucruri interzise în Ajun de Bobotează

Dacă ocolești lucrurile interzise din Ajunul Bobotezei se spune că îți va merge bine tot anul. Tot de această sărbătoare, preotul trece pragul caselor enoriașilor.

ADVERTISEMENT

În Ajunul Bobotezei nu este indicat să mănânci de frupt. Dimpotrivă, se recomandă post negru pe parcursul zilei, adică să nu mănânci și să nu bei nimic.

Din bătrâni se mai spune că oamenii care nu primesc preotul în casă nu vor avea parte de fericire și alte lucruri bune pe tot parcursul anului. Duhovnicul are puterea de a îndepărta tot ce este rău într-o locuința.

ADVERTISEMENT

De altfel, armonia în sânul familiei este foarte importantă în Ajunul Bobotezei. Nu este bine să te cerți cu cei dragi sau să le porți pică.

Nu lăsa rufe pe sârmă în Ajun de Bobotează! Există superstiții potrivit cărora spiritele rele alungate de preoți se opresc în gospodăriile oamenilor și se ascund printre haine.

ADVERTISEMENT

Nu este bine nici să arunci resturile de la mâncare, căci vei face risipă tot anul. Hrana rămasă se dă la animale, astfel încât acestea să fie sănătoase până la finalul lui 2023.

Ce semnifică Boboteaza

Boboteaza se sărbătorește anual pe data de 6 ianuarie. În această zi se marchează încheierea celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajun de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Tot pe 6 ianuarie, Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul. Pe atunci, El avea vârsta de 30 de ani.

Iisus Hristos a fost botezat pe data de 6 ianuarie în văzul tuturor oamenilor, care i-au urmat exemplul. Se mai spune că de Bobotează se deschid cerurile, iar cei care văd acest fenomen vor avea parte de îndeplinirea dorințelor.

ADVERTISEMENT