Life

Când se poate spăla, de fapt, între Crăciun și Revelion. Zilele în care poți să faci curat în casă

În ce zile se pot băga în mașina de spălat rufele murdare, între Nașterea Domnului și Anul Nou. Când se poate face curățenie.
26.12.2023 | 09:00
Cand se poate spala de fapt intre Craciun si Revelion Zilele in care poti sa faci curat in casa
În ce zile se pot băga în mașina de spălat rufele murdare, între Nașterea Domnului și Anul Nou. Când se poate face curățenie. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Când se poate spăla, de fapt, între Crăciun și Revelion. Zilele în care poți să faci curat în casă. Gospodinele sunt foarte curioase să afle care este perioada potrivită în care se pot apuca de treburile casnice.

În ce zile se pot băga în mașina de spălat rufele murdare, între Nașterea Domnului și Anul Nou. Când se poate face curățenie

În ce zile se pot băga în mașina de spălat rufele murdare, între Nașterea Domnului și Anul Nou. Când se poate face curățenie. Pentru foarte multe femei este esențial ca locuința să strălucească de curățenie și totul să fie pus la punct.

ADVERTISEMENT

Prima zi de Crăciun a trecut și multă lume se întreabă când poate spăla rufele murdare sau când poate da cu aspiratorul prin casă. Ei bine, calendarul ortodox ne spune că aceste obiceiuri nu pot avea loc în zilele cu cruce roșie, indiferent de lună.

Asta înseamnă că în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, nu se face nimic în gospodărie, fiind Soborul Maicii Domnului. Sărbătoarea ne aduce aminte că Fecioara Maria este „preaslăvită și fără de asemănare”.

ADVERTISEMENT

Și pe 27 decembrie este pauză având în vedere că mulți români își serbează onomastica de Sfântul Ștefan, întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință. Arhidiaconul a predicat cuvântul Evangheliei, a botezat și a ajutat la desfășurarea cultului.

După ce trec aceste zile gospodinele au undă verde pentru spălarea rufelor și pentru curățenia generală pentru noaptea de Revelion. Concret, între 28 și 31 decembrie, inclusiv, se pot face aceste lucruri fără a fi vorba de vreun păcat.

ADVERTISEMENT

Superstiții și obiceiuri în prima zi din noul an

Noul an vine de fiecare dată cu o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri păstrate din generație în generație, încă din cele mai vechi timpuri. Pe 1 ianuarie nu se spală, nu se coase și nu se tricotează pentru că îl cinstim pe Sfântul Vasile cel Mare.

Sărbătoarea este trecută în calendar cu cruce roșie și îi aduce pe credincioși la slujba de la Biserică. Se spune că e bine să îți treacă pragul casei prima oară un bărbat și abia apoi o femeie. Pentru a avea noroc se varsă vin pe masă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, unele gospodine știu că e bine să se spargă un pahar alb, să se răstoarne cutia cu chibrituri și să se dea de pomană unei persoane nevoiașe. În noaptea de Revelion se consumă pește pentru a avea parte de un an lin și fără obstacole.

ADVERTISEMENT
Tags: