News

Când se redeschid piețele! Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul

02.12.2020 | 13:57
Cand se redeschid pietele Presedintele Klaus Iohannis a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Toate piețele agroalimentare care funcționează în spații închise își vor relua activitatea la sfârșitul acestei săptămâni. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, prezent miercuri la deschiderea tronsonului de autostradă A7, varianta ocolitoare Bacău.

Este o veste bună și pentru producătorii care vor să vândă în piețe dar și pentru românii care vor să își facă cumpărăturile”, a declarat șeful statului, adăugând că decizia a fost luată împreună cu Guvernul Orban, ca urmare a discuțiilor cu experții sanitari.

ADVERTISEMENT

Piețele au fost închise la începutul lunii noiembrie, pe motiv că specialiștii le consideră focare de infecție cu virusul SARS-COV-2. În ciuda anunțului oficial, multe dintre ele au fost redeschise aproape imediat, prin eliminarea pereților modulari sau de sticlă.

Klaus Iohannis anunță redeschiderea piețelor care funcționează în spații închise

Am putut să constatăm că, în ultimele săptămâni, numărul de persoane nou infectate în fiecare zi a scăzut semnificativ.

ADVERTISEMENT

Da, este adevărat că în perioada sărbătorilor poate s-a testat un pic mai puțin. Totuși, scăderea este clară și dați-mi voie să vă spun, fiindcă și aici sunt tot felul de interpreți politici: această scădere se poate constata cam peste tot în Europa.

Deci, nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, ci și alții, și această scădere nu este o întâmplare, nu este o ”șurubare” la date, ci este o realitate în Europa .

ADVERTISEMENT

Din fericire, facem parte din țările unde se constată o reducere. Asta fiind constatată, am discutat aceste chestiuni cu experții, cu specialiștii, și am decis ca, de la sfârșitul acestei săptămâni, să fie redeschise piețele.

Asta este, cu siguranță, o veste bună și pentru producătorii care vor să vândă în piețe, dar și pentru românii care vor să-și facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după decizia Guvernului, Parlamentul a adoptat un proiect de lege ce conține precizări specifice privind derularea activității în piețe. Mai concret, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Legea se află la Cotroceni pentru promulgare, însă șeful statului o poate întoarce la reexaminare în Parlament sau poate solicita un control de constituționalitate. În declarația de miercuri, acesta nu a specificat dacă piețele se redeschid prin promulgarea legii sau printr-o hotărâre de Guvern care să cuprindă noi măsuri privind gestionarea pandemiei.

ADVERTISEMENT