News

Când se redeschide Transfăgărășanul pentru circulație. Decizia finală a CNAIR este așteptată marți

Transfăgărășanul va fi redeschis circulației într-una din zilele săptămânii următoare, după o evaluare a stării drumului făcută de către CNAIR.
18.06.2023 | 17:45
Cand se redeschide Transfagarasanul pentru circulatie Decizia finala a CNAIR este asteptata marti
Transfăgărășanul ar putea fi deschis circulației miercuri/ Foto: Facebook - Cristian Pistol
ADVERTISEMENT

Trasfăgărășanul va fi redat circulației rutiere în cursul acestei săptămâni, ziua cea mai probabilă fiind cea de miercuri. În prealabil, o comisie a CNAIR va evalua starea drumului între km 104+000 (Piscu Negru) și km 130+800 (Cabana Bâlea Cascadă), informează Adevărul.

Marți, comisia a fost convocată pentru verificările la fața locului, iar dacă condițiile sunt îndeplinite, iar premisele sunt pozitive în sensul acesta, miercuri am putea să circulăm pe Transfăgărășan, evident în anumite condiții. Eu cred că comisia va constata că lucrurile sunt îndeplinite din punct de vedere a siguranței circulației astfel încât să putem să deschidem Transfăgărășanul”, a declarat directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol.

ADVERTISEMENT

Termenul standard la care Transfăgărășanul redevine circulabil pentru mașini este 1 iulie. În acest an, dacă membrii comisiei CNAIR își vor da acordul, drumul va fi redeschis pe 21 iunie. În 2022, CNAIR a făcut Transfăgărășanul circulabil încă din 15 iunie.

CNAIR a întreprins lucrări de îndepărtarea a troienelor de zăpadă care sunt ceva obișnuit chiar și la început de vară în zona înaltă a munților Făgărăș. Astfel, la începutul acestei luni, erau porțiuni de drum pe care nămeții aveau o înălțime de 3-4 metri.

ADVERTISEMENT

Prelungirea perioadei din an în care Transfăgărășanul poate fi circulat este un subiect de interes îndeosebit pentru autoritățile locale din Argeș și industria Horeca din zonă, care speră că fluxul de turiști suplimentar ar putea duce la o creștere a veniturilor comunităților locale. Astfel, drumul ar trebui închis doar atunci când condițiile meteo nu ar permite circulația în condiții de siguranță.

Transfăgărășanul va fi modernizat

Însă pentru acest lucru este nevoie de modernizarea substanțială a acestui drum, iar CNAIR vrea să facă acest lucru folosind bani europeni. Primii pași în această direcție au fost anunțați chiar în această săptămână de către directorul Cristian Pistol.

ADVERTISEMENT

Am transmis astăzi spre validare către ANAP documentația necesară demarării licitației contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate între km 104 și km 130+800. Prin acest contract vrem să identificăm acele soluții tehnice care să permită circulația pe o perioadă cât mai lungă între Piscul Negru și cabana Bâlea Cascadă.

Acest drum unic în lume va deveni mult mai accesibil și mai sigur pentru toți cei care vor să îl viziteze. Contractul va avea o durată de maximum 12 luni, dintre care 3 luni pentru elaborarea expertizei tehnice și 9 luni pentru elaborarea documentației de avizare a lucrărilor. Finanțarea contractului va fi asigurată prin Programul Transport. După validarea documentației vom putea lansa anunțul de participare la licitație”, a scris, marți, Cristian Pistol, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Transfăgărășanul a fost construit în anii 70, pe timpul fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu. Are o lungime de 152 de kilometri și leagă Muntenia pe Transilvania în zona munților Făgăraș, care până în 1974 nu putea fi traversați cu mașinile.

ADVERTISEMENT