Premier League

Când se reiau campionatele. Premier League ar urma să repornească pe 2 mai și să se încheie pe 12 iulie. Meciurile s-ar juca fără spectatori. Când ar putea să pornească la drum și Liga 1

01.04.2020 | 13:51
Cand se reiau campionatele Premier League ar urma sa reporneasca pe 2 mai si sa se incheie pe 12 iulie Meciurile sar juca fara spectatori Cand ar putea sa porneasca la drum si Liga 1
ADVERTISEMENT

Apar primele semne că industria fotbalistică pune la punct planuri de reacție în fața pandemiei de COVID-19: englezii preconizează să reia Premier League în luna mai, anunță cotidianul Marca.

Dacă epidemia nu capătă o turnură dramatică, planul va fi dus la capăt. Este vorba de 7 borne importante:

ADVERTISEMENT
  1. Premier League se va relua pe 2 sau 3 mai, cu etapa a 30-a, și ar trebui să se încheie pe 12 iulie.
  2. Toate meciurile se vor disputa fără spectatori.
  3. Obiectivul este de a reduce pierderile economice cât mai mult posibil și de a salva, în același timp, banii proveniți din drepturile TV. Pentru a se atinge această țintă, sezonul trebuie să se încheie obligatoriu pe 31 iulie.
  4. Dacă se depășește termenul de 31 iulie, companiile de televiziune care dețin drepturile TV au dreptul de a nu mai plăti banii din contract.
  5. Pierderile cluburilor ar fi importante. Dacă sezonul nu se reia în luna mai, iar televiziunile nu mai plătesc banii rămași, campioana Angliei va pierde 57 de milioane de lire sterline, iar vicecampioana – 20 de milioane.
  6. Se ia în calcul sporirea numărului de jucători, în fiecare echipă, de la 25 la 29, pentru a compensa eventualele probleme de lot date de situația specifică: posibile îmbolnăviri, accidentări etc.
  7. Meciurile ar urma să se joace nu doar fără spectatori, dar și fără ziariști și alți oficiali în tribune. Practic, nimeni, în afara tehnicienilor care asigură transmisia TV, nu va fi acceptat pe stadioane. Astfel se vor reduce la minimum riscurile de răspândire a virusului.

Premier League ar urma să repornească pe 2 mai și să se încheie pe 12 iulie. Toate ligile profesioniste din Europa pregătesc scenarii asemănătoare

Planul englezilor este prezent, într-o formă sau alta, pe masa tuturor ligilor profesioniste din Europa. Presați de pandemie, pe de o parte, și de pierderile financiare gigantice, oficialii din fotbal au găsit această formulă de compromis pe care se pregătesc s-o aplice după ce va fi trecut vârful pandemiei în țările lor.

ADVERTISEMENT

Campionatele s-au suspendat luna trecută în toată lumea, după ce virusul COVID-19 s-a răspândit din China pe tot globul, transformând epidemia locală de la Wuhan într-o pandemie. Toate țările din lume vor fi afectate, dar încă nu se știe cât de tare. În funcție de momentul apariției primului caz, situația variază de la țară la țară. În unele vârful pandemiei este chiar acum (Italia, Spania), în altele se apropie acest moment (Franța, SUA, Marea Britanie, Germania), iar în altele momentul culminant e așteptat peste câteva săptâmâni (România intră în această ultimă categorie).

În funcție de această sinusoidă a evoluției pandemiei, și reluarea competițiilor sportive se va putea face la momente diferite. Englezii se așteaptă ca, la începutul lunii mai, vârful epidemiei să fi trecut deja în Marea Britanie. Spaniolii – de asemenea.

ADVERTISEMENT

În cazul României, probabil că va trebui să mai așteptăm, pentru că specialiștii de la Ministerul Sănătății estimează că vom atinge momentul de vârf abia în preajma Paștelui, adică în a doua jumătate a lunii aprilie. Competițiile (în principal, cele în aer liber, pentru că acelea desfășurate în sală, în spații închise, vor mai avea de așteptat) se vor putea relua după ce se intră pe curba descendentă și mai trece o perioadă-tampon de timp, “de siguranță” – după cum o numesc specialiștii. Asta ar putea să însemne, pentru România, reluarea Ligii 1, în cel mai bun caz, în a doua jumătate a lunii mai sau chiar începutul lunii iunie. Țara noastră a fost afectată mai târziu de pandemie și va ieși mai târziu din această criză.

Liga 1 ar putea prelua modelul Premier League, dar nu mai devreme de a doua jumătate a lunii mai

Și în Liga 1 miza este mare. Meciurile au fost întrerupte pe 17 martie. Cluburile au “masacrat” deja contractele fotbaliștilor. Criza a prins grupările din România fără nicio rezervă – multe dintre ele, cu datorii la jucători. Deținătorul drepturilor TV mai are de achitat circa 2 milioane de euro din totalul de 28 de milioane și a anunțat deja că nu va plăti acești bani dacă nu i se livrează toate meciurile din contract. În acest moment, restanța Ligii 1 față de televiziuni este de 72 de partide.

ADVERTISEMENT

Deși suma cuvenită fiecărui club nu este foarte mare, totuși aceasta a devenit deja aproape o chestiune de viață și de moarte pentru multe dintre componentele Ligii 1. Practic, cu acești bani se mai poate trăi o lună.

De obicei prost administrate, viciate de “capitalul negativ” (adică datoare către propriii patroni, care nu le capitalizează, ci doar le împrumută), cluburile din România nu sunt bancabile. Pentru că au datorii (acele împrumuturi către firmele patronilor sau chiar către patronii înșiși, pe persoană fizică), acestea pot accesa greu împrumuturi de la bănci. Deci această soluție de finanțare este destul de puțin probabilă. Banii din drepturile TV sunt cheltuiți, de obicei, fără prea mare folos, astfel că, în momentul apariției acestei crize neașteptate, cluburile au intrat brusc într-o situație aproape disperată.

ADVERTISEMENT