News

Când se schimbă ora în toamna lui 2023. Pe ce dată se trece la ora de iarnă

Când se schimbă ora în toamna lui 2023? Iată o întrebare la care foarte mulți români vor să afle răspunsul în acest moment.
09.09.2023 | 15:03
Cand se schimba ora in toamna lui 2023 Pe ce data se trece la ora de iarna
Când se schimbă ora în toamna lui 2023. Luna viitoare trecem la ora de iarnă. Sursa foto: as.com
ADVERTISEMENT

Când se schimbă ora în toamna lui 2023? Se cunoaște deja data exactă în care România și statele din Uniunea Europeană (UE) și nu numai vor trece la ora de iarnă.

Când se schimbă ora în toamna lui 2023. Luna viitoare trecem la ora de iarnă

Chiar dacă vremea de afară încă ne face să ne simțim în sezonul de vară, toamna calendaristică a apărut deja. Suntem deja în a doua săptămână din septembrie, iar temperaturile, în special cele nocturne, încep, treptat, să ne amintească de sezonul mai răcoros.

ADVERTISEMENT

De la o zi la alta, ziua își pierde din durată. Foarte mulți se întreabă deja când vom schimba ora de vară cu cea de iarnă. Ei bine, procesul va avea loc luna viitoare, undeva la finalul ei.

Tradiția spune că România trece la ora de iarnă în ultima sâmbătă a lunii octombrie. În acest an, acest lucru pică în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie.

ADVERTISEMENT

Atunci, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Mai exact, ora 4:00 devine ora 3:00, făcând din ziua de duminică cea mai lungă din anul 2023. Vestea bună este că, în această zi, avem 60 de minute în plus de odihnă. Cea proastă e că pierdem din durata luminii. Se va întuneca mai repede.

Dacă mergem undeva cu mai bine de 100 de ani în urmă, vedem că, în țara noastră, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917. Acest lucru avea loc în timpul Primului Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Șase decenii mai târziu, în 1979, ora de vară a fost instituită permanent în România. Apoi, până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.

Din anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. La ora actuală, toate statele din UE îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

ADVERTISEMENT

Proiectul statelor UE de renunțare la schimbarea orei, abandonat

În 2018, Comisia Europeană a venit cu propunerea de a se renunța, din 2021, la schimbarea orei. Măsura nu a fost privită la fel de toate statele. Astfel, mai mulți membri ai Uniunii Europene nu s-au putut pune de acord.

Finlanda, Danemarca sau Olanda doreau să rămână la ora de iarnă. În opoziție, cele din sud (Spania, Italia, etc) preferau ora de vară. România a fost în tabăra celor care nu doreau să renunțe la schimbarea orei.

CE a decis ca fiecare țară să-și anunțe preferința și apoi să se stabilească un nou calendar. Planul a căzut, întrucât a intervenit pandemia și această problemă nu a mai fost adusă pe masa discuțiilor la Bruxelles.

ADVERTISEMENT