News

E oficial. Când trece România la ora de vară în 2023. Ce s-a ales de proiectul de renunțare la schimbarea orei

România respectă și în acest an obiceiul de devansare a ceasurilor. E oficial: luna viitoare, țara noastră va trece oficial la ora de vară.
28.02.2023 | 20:11
E oficial Cand trece Romania la ora de vara in 2023 Ce sa ales de proiectul de renuntare la schimbarea orei
Când trece România la ora de vară în 2023. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

România a trecut la ora de iarnă 2022 la sfârșitul lunii octombrie, mai exact în noaptea de 29 spre 30. Atunci, ora 4:00 a devenit ora 3:00. Peste o lună, țara noastră revine la ora de vară. Mai exact, ora se dă din nou înainte.

Când trece România la ora de vară în 2023

România face parte din grupul statelor lumii în care schimbarea orei se face de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Anul acesta vom trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în noaptea de 25 spre 26 martie, vom da ceasul înainte cu o oră. În noaptea respectivă, ora 03.00 dimineața ar urma să devină ora 04.00. Anul trecut, România a trecut la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie.

În țara noastră, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917. Se întâmpla în timpul Primului Război Mondial. În legătură cu acest aspect, Regina Maria nota în jurnalul său, pe 18 iulie 1917:

ADVERTISEMENT

”De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”.

Abia în 1979, ora de vară a fost instituită permanent în România. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

Apoi, din anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. La ora actuală, toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

Ce s-a ales de proiectul de renunțare la schimbarea orei

Uniunea Europeană a fost aproape de a renunța la acest vechi obicei de schimbare a orei. În 2018, în Parlamentul European s-a votat o rezoluție de revizuire a regimului actual al orei. În plus, o consultare online a arătat că majoritarea europenilor (86% dintre respondenți) își doreau renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an.

ADVERTISEMENT

După acest demers, pe 26 martie 2019, UE a inițiat un proiect de renunţare la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Urma ca fiecare stat să decidă pe ce oră va rămâne: ora standard sau ora de vară.

Pandemia de Covid-19 a dat totul peste cap. Această decizie a fost amânată, astfel că în continuare, la nivel UE, se continuă că schimbarea orei de două ori pe an: în ultimul weekend din martie (trecerea la ora de vară) și în ultimul weekend din octombrie (trecerea la ora de iarnă).

ADVERTISEMENT