Life

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paște. Așa vom fi apărați de suferințe

Ouăle de Paște se vopsesc în Săptămâna Mare. Află în ce zi se vopsesc ouăle și ce semnificație se află în spatele acestei tradiții.
29.04.2024 | 08:00
Cand se vopsesc de fapt ouale de Paste Asa vom fi aparati de suferinte
Ouăle de Paște se pot vopsi în două dintre zilele din Săptămâna Mare. Află care sunt acestea și când nu se vopsesc ouă! Sursa foto: Unsplash.com
ADVERTISEMENT

Ouăle de Paște sunt cel mai cunoscut și reprezentativ simbol pentru sfânta sărbătoare a Învierii. Vopsirea ouălor este o tradiție extrem de longevivă, care se păstrează în continuare cu sfințenie în România. În ce zi se vopsesc, însă, ouăle?

Ce simbolizează ouăle de Paște

Ouăle vopsite pentru sărbătoarea Paștelui au o simbolistică foarte bogată. strâns legată de sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos. Ouăle sunt simbol al vieții, pentru că în interior ascund o viață latentă, la fel cum mormântul lui Iisus l-a ascuns înainte de a învia.

ADVERTISEMENT

Oul este și un simbol al renașterii, al ieșirii din întuneric la lumină. Sunt o trimitere la faptul că Mântuitorul a învins moartea și a înviat, aducând speranța vieții veșnice.

Nu în ultimul rând, ouăle sunt un simbol al fertilității și abundenței. Trebuie să știi că ouăle de Paște se vopsesc cu roșu pentru că această culoare simbolizează sângele lui Iisus Hristos, dar și sângele vieții care dă naștere unei noi existențe.

ADVERTISEMENT

În ce zi se vopsesc ouăle pentru Paște

În România, ouăle de Paște se vopsesc în mod tradițional în Joia Mare. În 2024, credincioșii ar trebui să se ocupe de vopsirea ouălor în data de 2 mai, pentru că Paștele ortodox este celebrat în data de 5 mai.

Se spune că în Joia Mare au fost duse ouă lângă crucea lui Iisus Hristos, de către Maica Domnului. Ouăle s-au înroșit de la sângele Mântuitorului. Este permisă vopsirea ouălor și în Sâmbăta Mare, însă nu este voie să se vopsească ouă în Vinerea Mare.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare. Aceasta este o zi plină de tradiții și obiceiuri populare în toată România. În Joia Mare, se vopsesc ouăle de Paște de culoare roșie, însă se fac și alte pregătiri speciale.

ADVERTISEMENT

Gospodinele se pot apuca de pregătirea mesei festive de Paște. Ele pot coace cozonacii, pasca și pot pregăti sarmalele, drobul, dar și alte bucăți tradiționale. Tot în Joia Mare se pot face și cumpărături de Paște, pentru ca nimic să nu lipsească de pe masă.

O altă tradiție specială din Joia Mare este aceea de a spăla icoanele. Acestea sunt spălate cu apă și busuioc, pentru că puterea de purificare a icoanelor în ziua de Joia Mare este una deosebită.

În seara zilei, are loc Denia Sfintelor Paști. În cadrul acesteia, în bisericile din toată țara se citesc cele 12 Evanghelii care relatează patimile, moartea și revenirea la viață a lui Iisus Hristos.

Așadar, Joia Mare este ziua în care se vopsesc ouăle de Paște, dar și o zi plină de bucurie și speranță, dedicată pregătirii bucatelor de Paște și reculegerii în cadrul slujbei speciale de seara.