Sport

Când se joacă Farul – HJK Helsinki din play-off-ul Conference League

Farul Constanța s-a calificat în play-off-ul Conference League unde o va întâlni pe HJK Helsinki (Finlanda), care a pierdut „dubla” cu Qarabag (Azerbaidjan).
17.08.2023 | 21:18
Cand se joaca Farul  HJK Helsinki din playofful Conference League
Farul va juca în play-off-ul Conference League cu învinsa din „dubla” Qarabag - HJK Helsinki. foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT
17-08-2023
18:25

Când se joacă Farul - HJK Helsinki, în play-off-ul UEFA Conference League

Farul Constanța și-a aflat adversara din play-off-ul UEFA Conference League. Campioana României a trecut în turul al treilea preliminar de Flora Talinn, scor 5-0, la general și o va întâlni în „dubla” pentru calificarea în grupe pe HJK Helsinki.

Campioana Finlandei a fost eliminată în turul al treilea preliminar al UEFA Europa League, scor 2-4, la general, cu Qarabag, campioana din Azerbaidjan. În primă fază, HJK Helsinki a pierdut cu Molde în turul al doilea preliminar al Champions League.

Primul meci al „dublei” va avea loc joi, 24 august, de la ora 20:00 la Constanța. Returul este programat să se dispute o săptămână mai târziu în Finlanda. Pentru calificarea în play-off-ul UEFA Conference League, campioana României a încasat 750.000 de euro.

 

Farul s-a calificat în play-off-ul Conference League după o dublă victorie cu Flora Tallin, iar echipa lui Gheorghe Hagi visează în premieră la accederea în grupele unei competiții europene. „Marinarii” întâlnesc un adversar cu care se bat de la egal la egal.

Farul se bate pentru un loc în grupe cu Qarabag sau HJK Helsinki

Farul așteaptă cu emoție să își afle adversara din play-off-ul UEFA Europa Conference League după meciul din Estonia. Campioana României va juca împotriva învinsei din „dubla” Qarabag – HJK Helsinki, din turul 3 preliminar al Europa League.

ADVERTISEMENT

În tur, azerii i-au învins pe nordici cu 2-1, însă manșa decisivă se dispută în Finlanda, joi, 17 august, de la ora 19:00, iar Qarabag pare mare favorită la calificare, chiar dacă joacă în deplasare.

Meciurile din play-off-ul Conference League au loc pe 24 și 31 august, iar Farul va juca prima manșă pe teren propriu, așa cum s-a întâmplat de altfel în toate cele 3 tururi preliminare pe care le-a disputat până acum în acest sezon.

ADVERTISEMENT

Farul, adversari incomozi indiferent ca e vorba de Qarabag ori HJK Helsinki

Qarabag este de departe cea mai valoroasă echipă din campionatul Azerbaijanului, unde a luat titlul la pas, cu 90 de puncte, la 9 distanță de Sabah și la nu mai puțin de 22 de puncte de Neftchi Baku, antrenată de Laurențiu Reghecampf.

Qarabag este o echipă de tradiție în fotbalul din Azerbaijan, unde a cucerit 10 titluri de campioană și 7 Cupe. Vedeta echipei este franco-algerianul Yassine Benzia, evaluat la un milion de euro. Valoarea totală a lotului este de 12,9 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Finlandezii par net inferiori „marinarilor” pe hârtie, chiar dacă au în palmares 32 de titluri de campioană, 14 Cupe și 6 Cupe ale Ligii Finlandei. Echipa din capitala Finlandei e însă în plin campionat și e lider după 19 etape cu 37 de puncte, două peste SJK Seinagoki și Kups Kupio, fosta adversară a CFR-ului.

Helsinki are un lot cotat de Transfermarkt la doar 8,05 milioane de euro, însă și Farul a primit o lovitură puternică după plecările lui Denis Alibec și Andrei Borza și a scăzut la 19,54 milioane de euro, dublu totuși față de finlandezi. Vedeta echipei este sârbul Bojan Radulovic, care a trecut pe la Brighton și Espanyol, care a marcat deja 13 goluri în acest sezon.

ADVERTISEMENT

Adversari cu experiență europeană importantă pentru „marinari”

Cu toate acestea, finlandezii au o experiență europeană mult mai mare decât constănțenii, fiind la al 41-lea sezon european, iar „vikingii” au obiectiv calificarea în grupele unei competiții europene. Au reușit să facă asta însă doar de patru ori în ultimii 25 de ani.

De cealaltă parte, Qarabag a ajuns în ultimii nouă ani de fiecare dată în grupele unei competiții europene. În acest an a fost eliminată din Liga Campionilor de Rakow, echipa lui Deian Sorescu. Azerii și-au pierdut însă principalii marcatori din sezonul trecut: Musa Qurbanly și Ramil Sheydaev.

ADVERTISEMENT