Fotbal intern

Când va fi introdus VAR-ul în România? „Suntem gata de implementarea în Liga 1!”

30.10.2020 | 11:43
Cand va fi introdus VARul in Romania Suntem gata de implementarea in Liga 1
ADVERTISEMENT

Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a dat răspunsul la întrebarea când va fi implementat sistemul de video arbitraj în țara noastră. Totodată, el a precizat că arbitrii au nevoie de 8 luni pentru a se pune la punct cu ceea ce presupune video arbitrajul. 

Justin Ștefan a declarat că există două scenarii referitoare la introducerea VAR-ului la partidele din campionatul României.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că, în cel mai bun caz, sistemul de arbitraj video va fi introdus în Liga 1 după terminarea actualului sezon regulat, iar în cel mai rău caz va apărea la începutul sezonului 2021-2022.

Când va fi introdus VAR-ul în România? Cel mai devreme în play-off/play-out

Justin Ștefan a spus că arbitrii ar trebui să se pregătească 8 luni, dar această perioadă ar putea fi micșorată.  “Cel mai bun scenariu – play-off/play-out. Cel mai rău –  începutul sezonului următor. Am vorbit cu domnul Nicoară (n.r – reprezentantul companiei deținătoare de drepturi TV), și-a respectat toate angajamentele, a plătit toate ratele la timp. Mai există o rată în decembrie.

ADVERTISEMENT

A finalizat discuția legată de echipamentul VAR. Liga a avut o discuție cu reprezentații CCA, ar fi nevoie de 8 luni pentru pregătirea lor, însă am înțeles că există posibilitatea să se coboare această durată la un termen mai rezonabil.

Există niște pași stabiliți de FIFA, nu aș vrea să vorbesc în locul celor de la CCA. Din perspectivă tehnică, suntem gata să implementăm VAR-ul în Liga 1″, a spus Justin Ștefan, la Digisport.

ADVERTISEMENT

Dumitru Dragomir știe când vom avea VAR

Dumitru Dragomir, fostul șef de la Liga Profesionistă de Fotbal, a vorbit despre motivul pentru care sistemul de arbitraj video nu a fost introdus în România, dar și când va fi implementat acesta în țara noastră.

În ultima perioadă, tot mai mulți oameni implicați în fotbalul românesc au cerut introducerea sistemului de arbitraj video în Liga 1, din cauza unor erori făcute de arbitri. Cele mai multe țări din Europa au introdus, deja, VAR-ul. Fostul șef al LPF este de părere că FRF și LPF nu implementează sistemul de arbitraj video în campionatul României din cauza banilor.

ADVERTISEMENT

Sistemul de arbitraj video naște destule controverse și în străinătate, din cauza deciziilor care se iau. Cele mai multe nemulțumiri sunt în Premier League, dar și Barcelona a criticat arbitrajul din meciul cu Real Madrid. Catalanii consideră că centralul Martinez Munuera a dictat greșit un penalty la duelul dintre Ramos și Langlet, cu ajutorul sistemului de arbitraj video, și astfel s-a rupt echilibrul în derby.

ADVERTISEMENT