News

Cine sunt candidații la Alegerile Prezidențiale 2019 care n-au reușit să strângă cele 200.000 de semnături

23.09.2019 | 17:31
Cine sunt candidatii la Alegerile Prezidentiale 2019 care nau reusit sa stranga cele 200000 de semnaturi
ADVERTISEMENT

Perioada pentru depus candidaturile la Biroul Electoral Central a expirat duminică, 22 septembrie, la ora 24:00. Astfel, zece candidați au reușit să își depună semnăturile și vor intra în cursa pentru Cotroceni. În schimb, mai mulți candidați nu au reușit să adune cele 200.000 de semnături și vor fi nevoiți să urmărească alegerile fără să fie candidați.

 Care sunt candidații care nu au reușit să strângă semnăturile necesare pentru alegerile prezidențiale

Astfel, printre candidații care nu au reușit să strângă semnăturile necesare pentru a putea să participe la alegerile prezidențiale se numără și „vedete” precum Liviu Pleșoianu. Candidatul PSD cunoscut pentru discursul său împotriva statului paralel a anunțat că a adunat peste 146 de mii de semnături, dar a refuzat ofertele unor oameni care i-au propus să îi vândă 80.000 de semnături pentru a intra în cursa electorală. În schimb, Pleșoianu promite că va rămâne în viața publică pentru a lupta împotriva celor care l-au sabotat.

ADVERTISEMENT

Un alt candidat la alegerile prezidențiale, Andrei Stoican, a acuzat la rândul său că a primit o ofertă de pe „piața neagră” a semnăturilor pentru a candida la alegerile prezidențiale din noiembrie. Totodată, pe lista celor care nu au reușit să adune semnăturile se numără candidatul Partidului Dac, „exoticul” Cătălin Berenghi, dar și activistul civic Claudiu Crăciun, din partea partidului de stânga Demos. Aceștia din urmă s-au lăudat că au adunat peste 13.000 de semnături „pe bune” și că nu au vrut să facă parte din mismașul politic. De asemenea, BEC nu a acceptat nici candidatura lui Miron Cozma, după ce fostul lider al minerilor a venit cu „peste 90% din semnături trase la xerox”.

Care sunt candidații la alegerile prezidențiale din 2019 care nu au adunat semnăturile necesare
Care sunt candidații la alegerile prezidențiale din 2019 care nu au adunat semnăturile necesare *foto: mediafax

Candidatul care a strâns semnături, dar renunță de dragul soției sale

Un caz special este cel al primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele. Acesta s-a lăudat că ar fi avut la dispoziție cele 200.000 de semnături necesare, dar susține că nu a vrut să candideze din dragoste pentru soția sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta o va susține pe candidatul PSD, Viorica Dăncilă.

ADVERTISEMENT

Un caz special este cel al omului de afaceri Viorel Cataramă. Candidatura a fost respinsă de către Biroul Electoral Central, pe motiv că o mare parte din semnături sunt false. Cu toate acestea Cataramă a contestat decizia la CCR, care i-a dat dreptate. Astfel, fostul membru PNL va candida cel mai probabil la aceste alegeri, chiar și cu pecetea semnăturilor false deasupra capului.

Reamintim că primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Românii din străinătate vor putea vota timp de trei zile înainte fiecărui tur de scrutin.

ADVERTISEMENT