News

Candidatul surpriză pe lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare. O femeie, diplomat de carieră și fost consul general al României în Bavaria

Candidatul surpriză pe lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare. Cine este Ramona Chiriac, diplomat de carieră și reprezentanta CE în România
08.03.2024 | 16:50
Candidatul surpriza pe lista comuna PSDPNL pentru europarlamentare O femeie diplomat de cariera si fost consul general al Romaniei in Bavaria
Potrivit unor surse, un candidat surpriză ar putea deschide listele celor două partide la alegerile parlamentare / Foto: Inquam Photos, Mălina Norocea
ADVERTISEMENT

Coaliția PSD-PNL urmează să țină o ședință, duminică, pentru finalizarea listei comune a candidaților pentru alegerile europarlamentare și cele locale. Potrivit unor surse, o candidată surpriză la alegerile pentru parlamentul european ar putea figura în capul listei celor două formațiuni politice.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România

După o ședință, vineri, în care PSD și PNL au analizat candidații la alegerile ce vor avea loc la 9 iunie, duminică cele două partied se vor întâlni din nou pe aceeași temă.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse, un candidat surpriză ar putea deschide listele celor două partide la alegerile parlamentare. Potrivit News.ro, este vorba de o candidată, mai precis șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.

Potrivit biografiei, Ramona Chiriac a fost numită în această funcție în 2021, calitate în care acționează ca reprezentant oficial al Comisiei Europene în România, sub autoritatea politică a președintei executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

Diplomat de carieră

Ramona Chiriac „este diplomat de carieră din 2008 și a fost consul general al României în landul federal german Bavaria în perioada 2016-2021.

Lucrează în domeniul afacerilor europene de aproape 20 de ani, inclusiv la nivel local în România. Având în vedere expertiza sa în diplomație, are o experiență deosebită într-o serie de domenii care sunt esențiale pentru activitatea zilnică în calitate de șef de reprezentanță, cum ar fi îndeplinirea funcțiilor de conducere, îndeplinirea sarcinilor de reprezentare, comunicarea strategică și diplomația publică, precum și managementul talentelor financiare și umane.

ADVERTISEMENT

Înainte de cariera sa diplomatică, Ramona Chiriac a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, în special în pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE. În cadrul Ministerului Integrării Europene din România, a fost responsabilă în special de promovarea valorilor UE, furnizarea de informații privind oportunitățile de finanțare, precum și diseminarea cunoștințelor despre UE prin organizarea de conferințe, seminarii, campanii și ateliere de lucru”.

Cine mai e pe lista comună

Ramona Chiaiac a absolvit Studii Europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România. Deține două diplome de masterat, unul în studii europene și administrație publică (universitățile din Münster, Germania și Twente, Olanda) și unul în studii de gen, diferențe, inegalități (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România) și alte studii executive recente la Yale (2023) și Cambridge (2022).

ADVERTISEMENT

Pe lista comună a PSD și PNL pentru europarlamentare ar fi și Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu (PSD), şi Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan, Dan Motreanu (PNL).

 

ADVERTISEMENT