News

Capitala europeană în care a apărut o “mare” de sicrie: “Când sunt încălcate regulile de siguranță, nu sunt accidente, ci omucideri”

O mare capitală europeană a fost martora unui moment de protest inedit, prin care organizatorii au vrut să sensibilizeze populația când vine vorba de siguranța la locul de muncă.
20.03.2024 | 08:48
Capitala europeana in care a aparut o mare de sicrie Cand sunt incalcate regulile de siguranta nu sunt accidente ci omucideri
Capitala europeană în care a apărut o “mare” de sicrie: “Când sunt încălcate regulile de siguranță, nu sunt accidente, ci omucideri”
ADVERTISEMENT

Astfel, 1000 de sicrie au fost expuse într-una dintre cele mai mari piețe din centrul Romei, în Italia. Acțiunea a fost organizată de un sindicat care a dorit să atragă atenția asupra unei probleme care trece uneori neobservată de publicul larg: accidentele mortale la locurile de muncă.

Capitala europeană în care a apărut o “mare” de sicrie

“În fiecare an, o mie de oameni merg la muncă şi nu se mai întorc acasă”, era scris pe unul dintre sicriele expuse în Piazza del Popolo. Sindicaliștii spun că peste 1000 de oameni au murit în urma accidentelor la locul de muncă în 2023, în Italia. “Zero este încă prea departe”, era scris pe un alt afiș, conform Gazeta Românească.

ADVERTISEMENT

Pierpaolo Bombardini, secretarul general al sindicatului UIL, de altfel cel care a organizat această metodă de protest, a anunțat că vrea ca politicienii și oamenii să conștientizeze că în fiecare an peste 1000 de oameni mor în timp ce încearcă să-și câștige existența, în urma unor accidente. Totul pentru că angajatorii nu respectă normele de siguranță.

“Am adus aceste sicrie aici pentru a sensibiliza, pentru a reaminti tuturor necesitatea de a acţiona, pentru a nu-i uita pe cei care şi-au pierdut viaţa şi pentru a cere guvernului şi politicienilor să facă ceva concret pentru a preveni aceste omucideri. Pentru că acestea sunt omucideri. Atunci când sunt încălcate regulile de siguranţă, nu sunt accidente, ci omucideri”, a subliniat el.

ADVERTISEMENT

Se pare că în Italia, mai mult ca în alte părți, accidentele mortale la locul de muncă sunt ceva comun, iar presa italiană dezbate foarte des această problemă. Probabil cel mai cunoscut astfel de caz este cel din februarie 2024, când o structură de beton a unui supermarket în construcție s-a prăbușit peste muncitori.

Italia este printre cele mai nesigure țări din Europa când vine vorba de accidente la locul de muncă

Cinci oameni au murit atunci, printre care doi români. Inclusiv premierul Giorgia Meloni a transmis atunci condoleanțe familiilor muncitorilor care și-au găsit sfârșitul pe șantier. ”O nouă întâmplare, care ne şochează conştiinţa, a oamenilor care merg la muncă şi nu se mai întorc acasă”, a declarat Meloni.

ADVERTISEMENT

Liderul de sindicat Pierpaolo Bombardini e de părere că numărul de controale ar trebui crescut, iar companiile care nu respectă și încalcă standardele de siguranță ar trebui să fie închise. Statistic, Eurostat arată că Italia are o medie de 3,17 decese în accidente la locul de muncă la 100.000 de locuitori.

Astfel, Italia se află undeva peste media europeană (2,23 decese), însă în urma Austriei (3,44) sau Franței (4,47). Țările unde se moare cel mai mult în urma acestor accidente la locul de muncă sunt Litauania, Letonia și Malta, în timp ce cele mai sigure țări sunt Țările de Jos, Finlanda și Germania.

ADVERTISEMENT

Nici România nu este ferită de astfel de cazuri, cel mai recent fiind cel al unui muncitor din Prahova care a murit pe un șantier după ce a căzut de la 8 metri înălțime. ”Din verificări, a reieşit faptul că bărbatul de 63 de ani, din Bucureşti, lucra pe o structură din beton, de aproximativ 8 metri, iar la un moment dat, s-ar fi precipitat, căzând pe betonul de la baza structurii”, au transmis reprezentanții IPJ Prahova.

ADVERTISEMENT
Tags: