News

Marcel Ciolacu se întâlnește cu premierul Italiei, Georgia Meloni, și cu Papa Francisc. Șeful Guvernului, vizită de două zile la Roma

Marcel Ciolacu începe, miercuri, o vizită de lucru de două zile în Italia, acolo unde are întâlniri cu Georgia Meloni și cu Papa Francisc.
14.02.2024 | 11:29
Marcel Ciolacu se intalneste cu premierul Italiei Georgia Meloni si cu Papa Francisc Seful Guvernului vizita de doua zile la Roma
Marcel Ciolacu, vizită de două zile la Roma. Premierul, întâlniri cu Georgia Meloni şi Papa Francisc. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Miercuri, 14 februarie 2024, prim-ministrul Marcel Ciolacu începe o vizită de lucru de două zile la Roma. Aici, va avea întâlniri, printre alții, cu premierul Italiei, Georgia Meloni, și cu Papa Francisc.

Marcel Ciolacu, vizită de două zile la Roma. Premierul, întâlniri cu Georgia Meloni şi Papa Francisc

În perioada 14-15 februarie, premierul Ciolacu va fi la Roma. Aici, va participa la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental, potrivit unui comunicat al Guvernului din 13 februarie.

ADVERTISEMENT

Conform Guvernului României, prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi primit și în audiență de Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Vatican, şi va avea o întrevedere cu Cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.

Premierul va avea convorbiri cu prim-ministrul Italiei, Georgia Meloni, şi va participa la întrevederea în plenul celor două delegaţii oficiale şi la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale sectoriale.

ADVERTISEMENT

Palatul Victoria mai precizează că o componentă importantă a vizitei este cea economică. Mai mulți membri ai delegației vor participa la Forumul Economic româno-italian.

”Organizarea celui de-al treilea Summit Interguvernamental este o dovadă a caracterului strategic și privilegiat al relației bilaterale dintre România și Italia și reflectă potențialul extraordinar pe care îl vom dezvolta împreună, în beneficiul statelor și cetățenilor noștri. Românii formează o comunitate puternică în Italia, iar italienii reprezintă cea mai mare comunitate de antreprenori din România, fapt ce întărește colaborarea noastră specială.

ADVERTISEMENT

Italia este între cei mai importanți parteneri economici ai României, iar organizarea Forumului Economic axat pe domenii precum IT&C, energie, industria prelucrătoare și mecanică, infrastructură, industria agro-alimentară este încă un prilej excelent pentru creșterea cooperării noastre economice”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ședință comună a Guvernelor României şi Italiei

Joi, 15 februarie, la Roma este programată şedinţa comună a Guvernelor României şi Italiei, având ca obiectiv valorificarea Parteneriatului Strategic Consolidat dintre cele două ţări şi impulsionarea suplimentară a cooperării în plan bilateral, european şi euroatlantic.

ADVERTISEMENT

Din delegația guvernamentală condusă de Marcel Ciolacu fac parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, și ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea.

Documentele care vor fi semnate cu ocazia reuniunii:

  • Declarația actualizată a Parteneriatului Strategic Consolidat – stabilește prioritățile de cooperare pentru perioada următoare în baza convergenței de interese între cele două state;
  • Mai multe documente de cooperare bilaterală sectorială în domenii precum antreprenoriat și IMM, turism, protecția civilă etc.
ADVERTISEMENT