Life
notix pixel id

Cea mai neobişnuită capitală din lume. Cum arată oraşul de marmură care a intrat în Cartea Recordurilor

Ashgabat, capitala Turkmenistanului, a reușit să atragă atenția asupra vizitatorilor datorită clădirilor sale impunătoare construite din marmură albă.
01.12.2021 | 12:50
Cea mai neobişnuită capitală din lume. Cum arată oraşul de marmură care a intrat în Cartea Recordurilor
Capitala din marmură albă. Unde se află și de ce a intrat în Cartea Recordurilor. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Cel mai mare oraș al țării și implicit capitala, Ashgabat, reprezintă cea mai neobișnuită zonă din lume prin prisma clădirilor care sunt îmbrăcate în marmură.

Sute de clădiri guvernamentale, turnuri, moschei, muzee și blocuri de locuințe sunt „căptușite” în marmură importată tocmai din Italia.

Aspectul dat de această rocă face ca orașul să fie inclus în Cartea Recordurilor. Ashgabat apare în Guinness World Records încă din anul 2013 datorită construcției sale.

ADVERTISEMENT

Capitala din marmură albă. Unde se află și de ce a intrat în Cartea Recordurilor

Cea mai mare concentrație de clădiri din marmură albă din lume este așezată într-un loc care măsoară numai 22 km pătrați. Aici există 543 de clădiri noi, toate placate cu 4,5 milioane de metri cubi de rocă.

Recordul ar fi putut fi altul, conform Cărții Recordurilor, dacă fiecare placă de marmură albă era așezată plat.

ADVERTISEMENT

În felul acesta suprafața acoperită ar fi fost de un metru pătrat de marmură pentru fiecare 4,87 metri pătrați de pământ.

Imagini din orașul cu marmură albă
Imagini din orașul de marmură albă. Sursa foto: Instagram. Colaj: Fanatik

Din păcate, opulența capitalei nu se ridică la standardele așteptate. Conform unor ziariști de la The Guardian, orașul Ashgabat este impunător prin aspect și doar atât.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din zonă se laudă cu construcțiile superbe din marmură albă, în timp ce orașul este cuprins de sărăcie. Sistemul educațional al țării este, de asemenea, unul foarte slab.

După cum arată ultimele estimări, din 2012, populația capitalei se ridică la circa 1.032.000 de locuitori, în ultimii 50 de ani numărul oamenilor crescând simțitor.

ADVERTISEMENT

Cum a luat naștere cel mai mare oraș din Turkmenistan

Capitala Turkmenistanului este una relativ tânără. A luat naștere pe satul cu același nume și a fost înființată de ruși în anul 1881. A fost distrusă de multe ori de cutremure din cauza poziționării sale.

Cel mai neobișnuit oraș din lume este situat într-o zonă seismică, ceea ce a făcut să fie doborât la cutremurul din 1948, când aproximativ două treimi din populație a murit.

ADVERTISEMENT

Ulterior, după dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991, orașul a ajuns să se dezvolte și mai mult. În prezent, impresionează prin arhitectura sa.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri