News

Capitala, sufocată de gunoaie. Primarii din București vor un depozit de deșeuri în afara orașului

Într-o perioadă în care Capitala e sufocată de gunoaie, primarii din București au convenit că este necesară realizarea unui depozit de deșeuri în afara orașului.
14.07.2021 | 17:57
Capitala sufocata de gunoaie Primarii din Bucuresti vor un depozit de deseuri in afara orasului
ADVERTISEMENT

Sediul Primăriei Sectorului 1 a fost, miercuri, gazda unei întâlniri care a avut ca temă cel mai arzător subiect din această perioadă: gunoiul din Capitală.

La eveniment au participat edilul general Nicușor Dan, ministrul Mediului, Tanczos Barna, primarii de sector, dar și Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, precum și Prefectul Municipiului București.

ADVERTISEMENT

Pe masa discuțiilor a fost subiectul depozitării gunoaielor din București. Cei prezenți au ajuns la un numitor comun în acest sens: se dorește crearea unui depozit de deșeuri în afara orașului.

Primarii din București vor un depozit de deșeuri în afara orașului

Oficialii din București au ajuns la un acord pentru crearea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor București.

ADVERTISEMENT

Această asociație va fi responsabilă de dezvoltarea unei noi stații de depozitare în afara zonei Bucureștiului. Totodată, este nevoie de o stație de sortare și tratare în Capitală, pe lângă punctele de colectare a fracțiilor separate de deșeuri.

Pentru aceste proiecte puse la cale de edili pot fi accesate fonduri europene. Prezent la discuții, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, în urma întâlnirii, că Bucureștiul este “captiv, în ceea ce privește depozitarea deșeurilor”.

ADVERTISEMENT

Gazda întâlnirii de miercuri, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand spune că momentan nu există o soluție pentru depozitarea gunoiului din București. Edilul spune că ”am convenit să înființăm cât mai repede Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor București. În cadrul asociaței ne propunem demararea de urgență a proiectelor de înființare a unui nou depozit ecologic pentru deșeuri nepericuloase ce va deservi Bucureștiului, precum și a unor stații de tratare a deșeurilor.

În acest moment Capitala nu prea mai are unde să arunce gunoiul pentru că principala groapă de gunoi a fost închisă. Primăria Municipiului București a găsit alt operator și trebuie actualizate condițiile de operare.

ADVERTISEMENT

Sectorul 1 este direct afectat din această cauză. Criza din Sectorul 1 se poate repeta oricând în alte sectoare și nu cred că își dorește nimeni asta. Vedeți pe străzile din București foarte mult gunoi provenind din construcții sau șantiere care nu este ridicat, coșuri de gunoi stradale pline. Este un moment critic pe care îl vom putea depăși împreună”,a scris Clotilde Armand, după întâlnire, pe Facebook.

Ce spune ministrul Mediului de posibilitatea depozitării deșeurilor din Capitală în alte județe

După ce a ieșit de la discuțiile cu oficialii locali, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis că analizează posibilitatea de a depozita deșeurile Bucureștiului și în alte județe.

”Capitala este captivă în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Există o singură locație autorizată, din punct de vedere al mediului, unde se pot depozita deșeurile. Ministerul va analiza posibilitatea oferirii unor alternative pentru a putea depozita deșeurile și în alte județe, în cazul în care pe acele locații autorizate și aprobate din punct de vedere mediu există această posibilitate.

Am discutat despre ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor București), planul comun al celor șase sectoare și al Primăriei Generale în ceea ce privește abordările pe termen mediu și lung. Văd o aplecare serioasă asupra acestor probleme și o intenție sigură, clară, serioasă din partea acestor UAT-uri sau din partea UAT București pentru a rezolva problemele.

Singura locație autorizată este administrată astăzi de Eco-Sud. Această locație are autorizație de mediu. Mai departe, va trebui să vină Primăria Generală ca în strategia pe termen mediu și lung să ofere o soluție care poate fi finanțată din fonduri europene.

Am avut ieri o discuție lungă cu domnul Ghinea pe tot ce înseamnă sisteme de management al deșeurilor la nivel național în toate județele. Am discutat și despre București. Bucureștiul are posibilitatea accesării fondurilor europene, în cazul în care are ADI-ul înființat, strategia aprobată și în cazul în care depune aceste proiecte de finanțare”, a afirmat Tanczos Barna, conform Digi24.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunță sprijinul Guvernului privind modificările legislative pentru rezolvarea unor blocaje

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Alin Stoica, spune că Executivul sprijină orice modificare legislativă care ar ajuta la rezolvarea unor blocaje.

”Avem sprijinul Guvernului pentru modificările legislative necesare pentru a rezolva o bună parte dintre blocajele care sunt azi. Soluțiile tehnice urmează. ADI-ul ar trebui să fie în august înființat”, a spus Stoica.

Stoica a mai spus că o nouă groapă de gunoi în zona Bucureștiului este un lucru absolut necesar care nu a fost luat în considerare în ultimii 20 de ani.

În ceea ce-l privește, primarul general Primarul Capitalei, Nicușor Dan, afirmă că este nevoie de infrastructură nouă pentru sortarea deșeurilor.

”Există un contract din 1999 între Primăria Capitalei și Eco-Sud și între Municipalitate și Eco-Sud. Dacă este legal sau nu o să stabilească instanța. Până atunci, în cea mai mare parte, deșeurile din București sunt depozitate la Eco-Sud.

Am avut o Hotărâre de Consiliu săptămâna trecută în care Consiliul General a stabilit un tarif de 24 de euro/tonă. Tariful real pe care Eco-Sud îl percepe este de 40 de euro/tonă.

Există ajutor pentru colectarea selectivă, care ține de sectoare, există sprijin financiar pentru selectare – este tot o chestiune care ține de sectoare – pentru stații de compost, adică biologic și tratare mecano-biologică, pentru ca fracția care se duce la groapă să fie cât mai mică”, a afirmat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT