Life

Captură fabuloasă în România. Povestea morunului de 675 de kilograme prins în Delta Dunării. Avea peste 100 de ani

Povestea morunului care cântărea 675 de kilograme, capturat în Delta Dunării. Din acesta s-au făcut 145 de kilograme de caviar.
03.03.2023 | 14:06
Captura fabuloasa in Romania Povestea morunului de 675 de kilograme prins in Delta Dunarii Avea peste 100 de ani
Povestea morunului de 675 de kilograme, prins în Delta Dunării. Sursa foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

În Delta Dunării a fost capturat un morun de 675 de kilograme, cu mult timp în urmă. Un localnic din Sfântu Gheorghe, locul în care trăiesc mulți pescari, și-a amintit despre acest moment fabulos.

Povestea morunului de 675 de kilograme, prins în Delta Dunării

Eduard Acsente este un localnic din Sfântu Gheorghe, locul în care, în copilăria sa, toți bărbații erau pescari și pescuiau tot felul de pești, însă cel mai special era morunul, considerat a fi unul de lux.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câțiva ani, bărbatul și-a amintit de un moment petrecut în copilăria sa, atunci când echipa tatălui său a prins un morun uriaș. Acesta cântărea 675 de kilograme și din care s-au făcut 145 de kilograme de caviar.

“Îmi amintesc că echipa tatălui meu a prins un morun de 675 de kilograme, din pântecele căruia a scos 145 de kilograme de caviar. Aveam vreo 12 ani atunci, dar şi acum revăd monstrul”, și-a amintit acesta, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Morunul este cel mai mare dintre sturionii întâlniți în apele din România. Acesta poate trece chiar și de 5 metri lungime. De asemenea, acest pește poate ajunge la greutatea de 1000 de kilograme.

Pescuitul morunilor nu este asemănător cu modul în care se prind alți pești, ci este nevoie de unelte speciale. În plus, sturionii se prind, în general, atunci când este furtună.

ADVERTISEMENT

“Ei călătoresc pe fundul Dunării, cu viteze foarte mari, de 70 de kilometri pe oră. Pentru a-i păcăli, pescarii montau de stâlpi de lemn din salcâm înfipţi pe fundul apei, carmace, adică un şir de cârlige de 30-35 de centimetri.

În trecerea lui, morunul se agăţa cu coada de aceste scule. Peştii se prindeau la adâncimi care variau între 2 şi 50 de metri”, a mai spus Eduard Ascente, potrivit sursei menționate.

ADVERTISEMENT

Acesta a dezvăluit și cât de mult câștigau pescarii la acea vreme. “Un pescar câştiga 15.000 de lei pe lună, plus alţi 5.000 de lei ‘F.S.N.’, adică fără ştirea nevestei”, a adăugat acesta amuzat.

Localnicii din Sfântu Gheorghe aveau multe rezerve de pește

Pescarii din Sfântu Gheorghe începeau iarna cu rezerve mari de pește. Eduard Acsente a povestit că în casă avea butoaie în care erau 250 de kilograme de scrumbie sărată. Familia făcea troc cu alte produse, cum ar fi porumb sau cartofi.

Palaşca Varemic, un alt localnic din Sfântu Gheorghe, și-a amintit de perioada copilăriei, în care pescarii prindeau pește gras, comparabil cu slănina. “Înainte, se prindea peşte gras, morunul avea slană ca porcul.

Şi când aducea tata grăsimea aia acasă, mama o tăia ca jumările la porc. Bucăţele pătrate, cuburi, cuburi. O prăjea şi după aceea untura era scoasă, o punea în bidoane, iar bucăţile care rămâneau erau puse separat.”, a povestit acesta, potrivit sursei citate.

Oamenii mergeau pe furtună în Delta Dunării pentru a prinde pește, însă mulți și-au pierdut viața. Eduard Acsente și-a adus aminte despre doi bărbați care au plecat cu barca pentru a prinde pește, moment în care i-a prins furtuna. Aceștia nu au mai fost găsiți niciodată.

ADVERTISEMENT