News

Carantina a scăzut emisiile de dioxid de carbon la nivel global. S-a înregistrat un record în istoria măsurătorilor. Cum este situaţia în România

20.05.2020 | 17:46
Carantina a scazut emisiile de dioxid de carbon la nivel global Sa inregistrat un record in istoria masuratorilor Cum este situatia in Romania
ADVERTISEMENT

Unul dintre puţinele puncte pozitive pe care le-a creat criza COVID-19 este scăderea poluării la nivel global. Carantina din întreaga lume a dus la cele mai mari scăderi ale emisiilor de dioxid de carbon din istoria măsurătorilor.

Carantina a scăzut emisiile de dioxid de carbon la nivel global!

Emisiile de dioxid de carbon au scăzut dramatic de la blocarea în întreaga lume din cauza crizei coronavirusului, au arătat cercetările. Emisiile zilnice de gaze cu efect de seră au scăzut cu 17% până la începutul lunii aprilie, comparativ cu nivelurile din anul 2019, potrivit unui studiu.

ADVERTISEMENT

Rezultatele arată cea mai puternică scădere a emisiilor de carbon de la începutul înregistrărilor, în condiţiile în care mai multe sectoare mari ale economiei globale au fost în blocaj. În timpul carantinei, în unele ţări, emisiile au scăzut cu puţin peste un sfert (26%) în medie. În Marea Britanie, declinul a fost de aproximativ 31%, în timp ce în Australia emisiile au scăzut cu 28,3% pentru o perioadă, luna trecută.

“Aceasta este o cădere cu adevărat mare, dar în acelaşi timp, 83% din emisiile globale rămân”

“Aceasta este o cădere cu adevărat mare, dar în acelaşi timp, 83% din emisiile globale rămân, ceea ce arată cât de dificilă este reducerea emisiilor şi modificarea comportamentului. Aceasta nu este o modalitate de a aborda schimbările climatice.”, a spus Corinne Le Quere, profesor în schimbări climatice la University of East England, potrivit Guardian.

ADVERTISEMENT

Scăderea fără precedent este probabil să fie doar temporară. Întrucât ţările revin lent la activitatea normală pe parcursul anului, declinul anual estimat va fi de doar 7%, dacă rămân în vigoare unele restricţii pentru oprirea virusului. Cu toate acestea, dacă sunt ridicate la jumătatea lunii iunie, în toamnă, scăderea va fi de doar 4%.

Chiar şi aşa, ar reprezenta în continuare cea mai mare scădere anuală a emisiilor de la cel de-al Doilea Război Mondial şi o diferenţă puternică în comparaţie cu tendinţele recente, întrucât emisiile au crescut cu aproximativ 1% anual.

ADVERTISEMENT

“Doar schimbarea de comportament nu este suficientă”

Emisiile trebuie să scadă drastic la jumătatea secolului pentru a duce la îndeplinirea obiectivele acordului de la Paris şi să împiedice încălzirea globală să atingă niveluri catastrofale, potrivit Grupului Interguvernamental pentru schimbările climatice. Scăderea emisiilor de dioxid de carbon rezultată de criza COVID-19 dezvăluie cât de departe trebuie să ajungă lumea, susţin specialiştii.

Experienţa crizei de până acum a arătat că schimbările de comportament ale oamenilor, cum ar fi să nu zboare, să lucreze de acasă şi să conducă mai puţin, pot fi doar o parte din calea necesară pentru a reduce emisiile, deoarece chiar şi măsurile de carantină au lăsat intacte cele mai mari părţi ale emisiilor. Sunt necesare mari schimbări în ceea ce priveşte modul în care oamenii produc şi utilizează energia.

ADVERTISEMENT

“Doar schimbarea de comportament nu este suficientă. Este nevoie de o schimbare structurală, în economie şi industrie. Dacă profităm de această ocazie pentru a efectua schimbări structurale, este posibil să realizăm foarte multe”, susţine Quere.

“Adevărata lecţie a acestei pandemii este că trebuie să ne îndepărtăm de producţia de energie pe bază de combustibili fosili”

Emisiile din domeniul aviatic au arătat o scădere de 60%, deoarece majoritatea zborurilor internaţionale au fost anulate. Emisiile provenite din transportul de suprafaţă au scăzut mai puţin, cu 36%. Generarea de energie şi industrie au reprezentat aproximativ 86% din scăderea totală a emisiilor.

Impactul asupra climei este posibil să fie unul mic, avertizează specialiştii, în ciuda scăderii masive a poluării. Dioxidul de carbon din atmosferă vor creşte în continuare, deşi într-un ritm mai lent:

“Dioxidul de carbon rămâne mult timp în aer, aşa că, deşi emisiile sunt mai mici, ele se întâmplă şi astfel dioxidul de carbon se acumulează în continuare, dar puţin mai încet. Dacă dorim să oprim acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, trebuie să încetăm emisiile. E ca şi cum am umple o baie şi cum am opri uşor robinetul, dar nu de tot”

Carantina a provocat o scădere abruptă a cererii de energie, însă producţia de energie a fost uşor modificată pe timp de criză, a remarcat Mark Maslin, un profesor de climatologie la University College London.

“Adevărata lecţie a acestei pandemii este că trebuie să ne îndepărtăm de producţia de energie pe bază de combustibili fosili cât mai repede, pentru a asigura o reducere susţinută de la an la an a emisiilor globale. Vestea bună este că vor ajuta la menţinerea aerului curat şi a cerului senin pe care l-am descoperit în timpul carantinei, salvând mai multe vieţi”

Analiza cuprinzătoare a fost realizată de oameni de ştiinţă din Anglia, SUA, Norvegia, Olanda, Australia, Franţa şi Germania. Cercetătorii au utilizat măsurători de activitate economică, generare de energie, producţie industrială, transport pentru a estima producţia de dioxid de carbon.

Ei şi-au concentrat analiza pe şase domenii: generarea de energie electrică, transportul de suprafaţă, industria, clădirile publice şi comerţul, sursele rezidenţiale şi aviaţia. Estimările au fost făcute în 69 de ţări.

În Bucureşti, poluarea a scăzut sub limitele impuse de OMS! Totuşi, în timpul pandemiei au existat alte surse de poluare

România urmează trendului global în ceea ce priveşte scăderea emisiilor de dioxid de carbon. În luna aprilie, la Bucureşti, senzorii indicau un nivel mai scăzut al poluării, sub limitele impuse de OMS, adică 2,5 micrograme pe metru pătrat, o raritate în Capitală.

Însă, din păcate, în ciuda traficului scăzut, în Bucureşti au existat alte surse de poluare în perioada pandemiei de COVID-19. Între 10 martie şi 8 aprilie au fost înregistrate 8 incidente de creştere alarmantă a nivelurilor de dioxid de carbon în aer. Vorbim de incendii de vegetaţie sau ardere de deşeuri.

  • 17% a scăzut emisia de CO2 la nivel global în timpul pandemiei
  • 31% a fost scăderea de emisii înregistrată în Marea Britanie
ADVERTISEMENT
Tags: