News

Carantină în București? Capitala, incidență de 6,22 la mie. Prefectul: ”Școlile ar trebui să treacă în online”. Update

23.03.2021 | 15:13
Carantina in Bucuresti Capitala incidenta de 622 la mie Prefectul Scolile ar trebui sa treaca in online Update
ADVERTISEMENT

Carantină în București? Marți, 23 martie, s-ar putea decide noi restricții în Capitală. Numărul mare de cazuri din ultima perioadă ar putea duce astăzi la depășirea pragului de 6 cazuri la 1000 de persoane. După acest prag e luată în considerare carantinarea în restul orașelor din țară.


Prefectul Capitalei: ”Școlile ar trebui să treacă în online, conform Ordinului Comun al Ministerelor Sănătății și Educației”

UPDATE, ora 15:16 / Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anunțat marți că învățământul ar trebui să treacă în online chiar de miercuri, conform Ordinului Comun al Ministerelor Sănătății și Educației. Mai devreme, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cerea ca școlile să fie închise doar dacă se instituie carantina.

ADVERTISEMENT

Conform Ordinului Comun, la peste 6 la mie trebuie să treacă în online.  Pe Ordinul Comun al Ministerul Sănătății și Ministerului Educeției, de mâine, toți elevii trec în online. Dacă nu se modifică, da, vor trece toți în online”, a spus prefectul Bucureștiului.

Același Stoica a mai spus că ”Elevii nu intră automat în online, vom lua măsura după ce Inspectoratul Școlar ne va propune”.

ADVERTISEMENT

Prefectul Capitalei a mai precizat că așteaptă în continuare analiza tehnico-științifică de la DSP și propunerile de măsuri.

”E clar că incidența crește și crește abrupt. Trebuie să ne gândim la măsuri suplimentare. Am dispus înăsprirea controalelor în zonele problematice și căutăm împreună cu Ministerul Sănătății și Inspecția Sanitară baza legală pentru suspendarea activității celor care nu înțeleg să respecte normele sanitare”, a mai spus Stoica.

ADVERTISEMENT

Capitala ajunge astăzi la 6,22 la mie

Update, ora 11:45 / În București a fost atinsă rata de infectare de 6 la mie. Mai exact, incidența a ajuns la 6, 22, prag care ar însemna, în mod normal, carantinarea. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că nu este încă sigur acest scenariu.

„Sunt mai multe măsuri – asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face”, a explicat el, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

„Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor – DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (…) – după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie. Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU,” a adăugat.

Prefectul așteaptă raportul de analiză de risc de la DSP. După primirea acestuia, el va convoca CMBSU. În plus, Alin Stoica a precizat că va primi de la Direcţa de Sănătate Publică o analiză a ratei de incidenţă, a presiunii asupra spitalelor și a vaccinării. În funcție de acesta, vor fi fi luate cele mai bune măsuri de combatere e pandemiei în Capitală.


Carantină în București? Prefectul Capitalei: ”Nu pot să vă spun acum care măsuri vor fi propuse”

UPDATE, ora 09:40/  Sunt în discuție mai multe măsuri de restricție pentru București, a precizat, marți, prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Prefectul consideră că restaurantele contribuie la creșterea numărului de cazuri de coronavirus.

”Se discută mai multe măsuri! Nu pot să vă spun acum care măsuri vor fi propuse”, a declarat Alin Stoica, potrivit Antena3.

”În anumite restaurante nu se respectă deloc anumite măsuri care au fost impuse, respectiv să se funcționeze doar pe terase și să se respecte și definiția terasei și acele petreceri care sunt fără respectarea niciunei norme sanitare sunt evident niște posibile focare de infecție”, a adăugat acesta.

S-ar putea restricționa accesul numărului de persoane în centrele comerciale

”Aceste reguli deja există. Pe de-o parte este vorba despre măsurile normale pe care toată lumea trebuie să le respecte, pe de altă parte, cei care conduc aceste afaceri, trebuie să își protejeze proprii salariați.

Acum există reguli pentru a restricționa numărul persoanelor până la o treime parte din capacitate, în așa fel încât să nu existe aglomerație și să se păstreze distanțarea fizică între clienți. Sunt deja controale în acest sens”, a mai spus prefectul.


Știrea inițială, ora 08:00/ Astăzi este o zi importantă pentru cetățenii din București. Rata de infectare ar putea depăși pragul critic. Capitala ajunsese duminică la o rată de infectare de 5,3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit luni, 22 martie, la Palatul Victoria cu primarul general şi cu primarii de sectoare pentru a discuta despre situaţia din Capitală, ca urmare a creşterii numărului de infectări.

Carantină în București? Azi sunt așteptate noi restricții. Ce sector are cea mai mare rată de infectare

Sectorul 1 are cea mai mare rată de infectare – 7,51 la mie. De asemenea, sectoarele 2 și 6 au depășit pragul critic și au o incidență de 6,02 la mia de locuitori.

Rata de infectare e aproape de 6 la mie și în sectorul 4. Cel mai bine stau momentan locuitorii din sectorul 5 (rată de infectare de 5,19) și sectorul 3 (rata de infectare de 4,66 la mia de locuitori).

Ce decizii ar putea lua autoritățile

Momentan, doar creșele și grădinițele au rămas deschise, iar la școală mai merg doar copiii din clasele 0-4 și elevii din anii terminali. Astfel, prima măsură pe care autoritățile ar putea să o ia este închiderea tuturor școlilor, potrivit Realitatea.net.

„Tot ce înseamnă măsuri de închidere a şcolilor, de închidere a activităţilor economice, cum sunt mall-urile, sunt măsuri obligatorii, care urmează nişte acte normative emise de autorităţi naţionale. Noi, autorităţi locale, nu putem decât să ne conformăm. La această discuţie între primul ministru şi primarii din Bucureşti am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului”, a spus Nicușor Dan după întâlnirea de ieri cu premierul Cițu.

Circulația restricționată după ora 18? Carantină în București?

Mall-urile, piețele și a sălile de fitness s-ar putea închide în weekend-uri. În plus, circulația după ora 18 ar putea fi posibilă doar cu declarația pe propria răspundere și cu un motiv bine întemeiat.

”Există o urmărire atentă a indicatorilor, există o urmărire comparativă a indicatorilor, după două moduri diferite de calculare. Rămâne să vedem care va fi evoluția în următoarele zile, însă cred că e important să luăm măsurile care se impun, pentru că de fapt, aceste măsuri ne ajută să evoluăm mai bine, să trecem mai ușor prin această pandemie”, a declarat secretarul de stat, Andreea Moldovan, luni, 22 martie.

ADVERTISEMENT