Fotbal international

Carantina produce din ce în ce mai mult depresie în rândul fotbaliştilor. Sondajul FIFPro arată procente îngrijorătoare şi cifrele sunt în creştere

21.04.2020 | 13:00
Carantina produce din ce in ce mai mult depresie in randul fotbalistilor Sondajul FIFPro arata procente ingrijoratoare si cifrele sunt in crestere
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a închis şi stadioanele şi sălile de sport. Prelungita perioadă de carantină instituită aproape peste tot în lume de guvernele statelor lovite de coronavirus începe să afecteze serios pe fotbalişti.

Au fost interpelaţi 1602 jucători şi jucătoare de fotbal

Acest lucru este relevat de un recent sondaj efectuat de FIFPro cu concursul unor medici de la Universitatea din Amsterdam şi cele constatate oferă destule motive de îngrijorare.

ADVERTISEMENT

Procentul fotbaliștilor profesioniști care raportează simptomele depresiei în carantinăs-a dublat. Între 22 martie și 14 aprilie, Fifpro și asociațiile naționale de jucători afiliați au intervievat 1.602 de jucători profesioniști din țări care au implementat măsuri drastice pentru a combate răspândirea coronavirusului.

Şi procentele de anxietate sunt mari

Sondajul a inclus 1.134 de jucători, cu o vârstă medie de 26 de ani, și 468 de jucători, cu o vârstă medie de 23. 22% dintre femei și 13% dintre bărbați au raportat simptome în concordanță cu un diagnostic de depresie; pe de altă parte, 18% dintre femei și 16% dintre bărbați au anxietate generalizată.

ADVERTISEMENT

În fotbal – spune Vincent Gouttebarge, medicul-șef al Fifpro -, dintr-o dată, sportivii tineri se confruntă cu izolare socială, o suspendare a vieții lor profesionale care ridică îndoieli cu privire la viitorul lor.

Sfaturile lui Giorgio Chiellini

Unii este posibil să nu fie bine pregătiţi psihic pentru a face față acestor schimbări”.  Căpitanul lui Juventus, Giorgio Chiellini, și fundașul echipei feminine Olympique Lyonnais, Lucy Bronze, membri ai Consiliului Global al jucătorilor Fifpro, și-au invitat colegii să se sprijine reciproc în timpul pandemiei.

ADVERTISEMENT

“Este foarte important pentru jucătorii de fotbal ca şi familiile lor să aibă grijă de ei în acest moment dificil, păstrând legătura prin apeluri telefonice sau video cu colegii de echipă – a spus Chiellini.

Trebuie ţinută legătura des cu jucătorii depresivi sau anxioşi

Țineți legătura cu coechipierii, mai ales dacă credeți că aceştia ar putea fi depresivi sau anxioși. Menținem un spirit puternic de echipă chiar și atunci când nu există fotbal” – este mesajul lui Giorgio Chiellini, un fotbalist cu foarte multă experienţă şi foarte stăpân pe sine.

ADVERTISEMENT