News

Cardurile vor trece prin cea mai mare transformare a ultimelor decenii. Dispare elementul prezent încă din anii 1960

Un element al cardurilor de credit și de debit va dispărea în următorii ani, după o istorie de mai bine de 60 de ani.
17.08.2021 | 17:47
Cardurile vor trece prin cea mai mare transformare a ultimelor decenii Dispare elementul prezent inca din anii 1960
Cardurile vor trece prin cea mai mare transformare a ultimelor decenii. Dispare elementul prezent încă din anii 1960. Sursa foto: mastercard.com.
ADVERTISEMENT

Cardurile de debit și de credit vor trece printr-o transformare semnificativă în următorii ani, iar un element definitoriu va dispărea de pe acestea.

Benzile magnetice vor deveni istorie începând cu 2024, iar Mastercard este prima companie care ia această decizie, având în vedere că industria avansează către alternative mai sigure și mai moderne, precum cipurile sau plățile contactless.

ADVERTISEMENT

Tehnologia benzilor magnetice va dispărea după o istorie de ceva mai bine de 60 de ani, datând încă din deceniul șase al secolului trecut.

Mastercard va începe această tranziție în 2024, când banda magentică nu va mai fi necesară pe cardurile nou emise în regiuni precum Europa, unde cardurile cu cip sunt deja folosite la scară largă. În SUA, unde rata de adoptare a acestor carduri este mai scăzută, tranziția va începe în 2027.

ADVERTISEMENT

Începând cu 2029, niciun nou card de debit sau de credit Mastercard nu va mai avea bandă magnetică, iar după 2033, niciun card de pe piață nu va mai avea acest element, având în vedere că atunci vor expira ultimele carduri cu bandă.

Benzile magnetice au reprezentat un progres tehnologic masiv în ceea ce privește plățile de zi cu zi. În anii ’90, însă, au apărut și cipurile EMV, astfel că detaliile deținătorului cardului au putut fi stocate pe circuitele integrate în dreptunghiurile de plastic.

ADVERTISEMENT

Cât de multe tranzacții implică folosirea cardurilor cu cipuri EMV

În prezent, 86% din tranzacțiile cu cardul realizate offline folosesc cipuri EMV. Acestea folosesc procesul de autentificare bazat pe PIN, însă autentificarea biometrică, cu amprentă, începe să devină o alternativă viabilă și mai sigură.

Cum vor arăta cardurile în viitor. Sursa foto: mastercard.com.
Cum vor arăta cardurile în viitor. Sursa foto: mastercard.com.

În mod curios, Statele Unite nu au adoptat cipurile EMV la același nivel la care au făcut-o alte state din lume, În SUA, procentajul tranzacțiilor cu cardul realizate offline ce folosesc cipuri EMV este de doar 73%.

ADVERTISEMENT

În principiu, SUA a rămas un punct în afara graficelor normale cu privire la utilizarea cardurilor, atât din pricina dimensiunilor țării, cât și datorită ratelor scăzute de fraudă, arată theverge.com.

Cardurile cu cip ar urma să fie succesorul celor cu benzi magnetice, însă cei de la Mastercard notează că plățile contactless, care pot fi realizate fie cu cardul, fie cu ajutorul unui telefon mobil sau chiar folosind un dispozitiv purtabil, ca un smartwatch, se bucură de o popularitate uriașă pe fondul pandemiei.

Au fost efectuate cu 1 miliard mai multe tranzacții contactless în primul trimestru al acestui an, în comparație cu 2020. La nivel global, 45% din tranzacțiile offline din al doilea trimestru au fost contactless.

ADVERTISEMENT