News

Cu ce afacere poți da lovitura în România. Fructul care se vinde în străinătate ca pâinea caldă

Nucile românești pleacă în special în Germania şi Statele Unite. Cererea este mare pentru cele verzi.
14.08.2021 | 15:00
Cu ce afacere poti da lovitura in Romania Fructul care se vinde in strainatate ca painea calda
Cu ce afacere poți da lovitura în România. Fructul care se vinde în străinătate ca pâinea caldă Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Culturile de nuc aduc România în topul producătorilor din Europa, dar şi în afacerile care se bazează pe această cultură. Potrivit cifrelor oficiale, vorbim de producții de peste 50.000 de tone anual.

Cu ce afacere poți da lovitura în România. Fructul care se vinde în străinătate ca pâinea caldă

Nucile româneşti sunt aducătoare de profit, însă numai după câţiva ani de la plantare.

Fructele pleacă în special în Germania şi Statele Unite în stare naturală, în salate şi prăjituri, dulceţuri şi siropuri. Cererea este mare pentru cele verzi.

ADVERTISEMENT

De la un centru de valorificare din Bistriţa Năsăud se exportă nuci în coajă verde pentru al treilea an la rând. Nemţii plătesc un euro pe kilogram, iar apoi le transformă în dulceaţă, o delicatesă apreciată peste tot.

La noi, un borcan de dulceaţă de nuci verzi costă cel puţin 22 de lei.

Nucile și-au găsit locul şi în bucătăria noastră, în afară de dulciuri, după celebrele reţete de salate din zona mediteraneeană. Nucile îşi au locul şi în multe reţete clasice.

ADVERTISEMENT

“Miezul de nucă este foarte versatil pentru că el se potriveşte mai multor feluri de carne. la carnea de vită, la carnea de struţ, la carnea de pui, poţi să faci un şniţel şi în loc de pesmet foloseşti nucă pisată”, explică bucătarul șef Cosmin Toma pentru stirileprotv.ro.

Pentru afacerile cu nuci româneşti se folosesc, în multe locuri, fonduri europene.

Unul dintre cei mai mari procesatori exportă anual 4.000 de tone de nuci

Unul dintre cei mai mari procesatori de nucă din ţara are fabrica la Ciugud, în judeţul Alba. De aici pleacă anual mii de tone de nucă şi produse ce au la bază miezul de nucă, în 26 de ţări de pe 3 continente.

ADVERTISEMENT

“Peste 4.000 de tone anual în cele trei continente Europa, Asia şi America facem export de nucă şi miez de nucă/am început să dezvoltăm produse care au la bază ca materie primă nucă/mixuri din diferite fructe uscate, batoane cu nucă, nucă caramelizată”, relatează Alexandru Chiric, CEO companie.

Cea mai mare pepinieră de nuci româneşti se afla în Mureş. De aici sunt livrate anual în jur de 40.000 de plante.

ADVERTISEMENT

Dacă miezul este folosit mai mult în alimentaţie, din coajă de nucă se pot face peleți pentru încălzirea locuinţei, iar frunzele sunt folosite în industria cosmetică.

ADVERTISEMENT