News

Care a fost ținta ultimului bombardament cu rachete de precizie al Rusiei asupra Kievului

Armata rusă a anunțat duminică că a reușit să distrugă prin bombardamentul asupra Kievului mai multe vehicule blindate oferite Ucrainei de către țările est-europene.
05.06.2022 | 15:32
Care a fost tinta ultimului bombardament cu rachete de precizie al Rusiei asupra Kievului
Primele atacuri cu rachete asupra Kievului de la finalul lunii aprilie. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oficialii ruși au anunțat duminică că în urma bombardamentului cu rachete de precizie asupra Kievului, primul astfel de atac în ultimele săptămâni, au reușit să distrugă mai multe vehicule blindate oferite Ucrainei de către țările est-europene.

Ținta bombardamentului cu rachete asupra Kievului

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a anunțat duminică că atacul a fost purtat cu rachete de precizie lansate de către bombardierele strategice ale Rusiei și că, în urma atacului, au fost distruse mai multe tancuri T-72.

ADVERTISEMENT

„Rachetele de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune, lansate de forţele aerospaţiale ruse la periferia Kievului au distrus tancuri T-72 furnizate de ţările din Europa de Est şi alte vehicule blindate care se aflau în hangare”, a declarat oficialul rus.

Forţelor Aeriene Ucrainene au precizat că mai multe rachete de croazieră au fost lansate în direcţia Kiev de avioanele ruseşti TU-95, provenite de la o bază aeriană aflată în apropierea Mării Caspice, și că apărarea anti-aeriană a reușit să distrugă una dintre aceste rachete.

ADVERTISEMENT

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat duminică dimineață atacuri în cartierele Darniţki şi Dniprovski din sud-estul capitalei ucrainene. Acesta a precizat că în urma atacului o persoană a fost spitalizată, nefiind înregistrat niciun deces.

Acesta a fost primul atac cu rachete asupra Kievului de la finalul lunii aprilie.

Noi amenințări din partea lui Putin

Acest nou bombardament asupra Kievului vine în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin a amenințat că că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune.

ADVERTISEMENT

În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit”, a spus Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

„Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit”, a mai spus Vladimir Putin care însă a susținut că sistemele HIMARS pe care SUA și Marea Britanie au promis că le vor livra Ucrainei nu vor schimba dinamica pe câmpul de luptă pentru că, a subliniat acesta, armata ucraineană a mai avut în dotare sisteme similare.

ADVERTISEMENT

Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a cerut Occidentului să impună mai multe sancțiuni Rusiei în răspuns la ultimul bombardament asupra Kievului.

„Kremlinul recurge la noi atacuri insidioase. Loviturile de astăzi cu rachete la Kiev au un singur obiectiv – să omoare cât mai mulți posibil”, a scris acesta pe Twitter.

Primarul orașului istoric Brovary, la aproximativ 20 km (12 mile) de centrul Kievului, a îndemnat oamenii să rămână în casele lor, deoarece au existat rapoarte despre mirosul de funingine provenit din fum.

În ciuda ofensivelor rusești în continuare în Ucraina și a distrugerii pe scară largă, viața la Kiev a fost relativ lipsită de atacuri în ultimele săptămâni, după ce Moscova și-a îndreptat centrul invaziei spre est și sud.

Sirenele de raid aerian perturbă în mod regulat viața în Kiev, însă orașul nu a mai fost lovit de bombe și rachete în ultimele 5 săptămâni.

ADVERTISEMENT