News

Care ar putea fi sursa următoarei pandemii. Boala care a pus în alertă Europa și Asia

Cel puțin opt tipuri de gripă aviară, fatale la oameni, circulă în fermele din întreaga lume și ar putea da naștere unor pandemii mai grave decât cea de Covid-19.
17.11.2021 | 16:06
Care ar putea fi sursa urmatoarei pandemii Boala care a pus in alerta Europa si Asia
ADVERTISEMENT

Într-o zi din decembrie trecut, 101.000 de pui dintr-o fermă gigantică din apropierea orașului Astrahan din sudul Rusiei au început să moară subit.

Testele efectuate de centrul de cercetare de stat au arătat că circula o tulpină relativ nouă de gripă aviară letală, cunoscută sub numele de H5N8, iar în câteva zile 900.000 de păsări de la uzina Vladimirskaia au fost sacrificate în grabă pentru a preveni o epidemie.

ADVERTISEMENT

Producția industrială de pui ar putea produce următoarea pandemie

Gripa aviară este o pandemie în curs de desfășurare, iar H5N8 este doar o tulpină care a devastat mii de efective de pui, rațe și curcani în aproape 50 de țări în ultimii ani și nu dă semne de oprire.

Dar incidentul din Astrahan a fost diferit. Când 150 de muncitori de la fermă au fost testați, cinci femei și doi bărbați s-au dovedit a avea boala, deși doar o formă ușoară.

ADVERTISEMENT

Este primul caz cunoscut când H5N8 a sărit de la păsări la oameni.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost alertată, dar, aceasta fiind apogeul pandemiei de Covid-19, incidentului i-a fost acordată puțină atenție, chiar și atunci când Anna Popova, consilier șef de consum al Federației Ruse, a ieșit la televizor pentru a avertiza despre probabilitatea ca transmiterea de la om la om a H5N8 să evolueze în curând și că ar trebui să înceapă imediat demersurile pentru dezvoltarea unui vaccin.

Atenția globală se concentrează asupra originilor Covid-19, fie în natură, fie dintr-un laborator, dar opt sau mai multe variante de gripă aviară, toate fiind capabile să infecteze și să omoare oamenii sunt în circulație, iar posibilitatea să dea naștere unei pandemii mai severe decât Covid-19 în jurul fermelor din lume trece abia observată de guverne.

ADVERTISEMENT

Opt tipuri de gripă aviară, potențial letale pentru oameni, circulă în lume

Nu s-au raportat alte infecții umane cu H5N8 în 2021, dar îngrijorarea s-a îndreptat săptămâna trecută către China, unde un alt tip de gripă aviară cunoscut sub numele de H5N6 a infectat 48 de persoane de când a fost identificată pentru prima dată în 2014.

Cele mai multe cazuri au fost legate de persoane care lucrează cu păsări de crescătorie, dar a existat o creșterea numărului de cazuri  în ultimele săptămâni și mai mult de jumătate din toate persoanele infectate au murit, ceea ce sugerează că H5N6 se mutează și este extrem de periculos.

ADVERTISEMENT

OMS și virusologii chinezi au fost suficient de îngrijorați încât să ceară guvernelor să-și sporească vigilența. „Probabilitatea răspândirii de la om la om este scăzută [dar] o supraveghere geografică mai largă în zonele afectate ale Chinei și în zonele din apropiere este necesară urgent pentru a înțelege mai bine riscul și creșterea recentă a contagiilor asupra oamenilor”, a spus un purtător de cuvânt OMS din regiunea Pacificului, relatează The Guardian.

La începutul acestei luni, Centrul Chinez pentru Controlul Bolilor (CDC) a identificat mai multe mutații în două cazuri recente de H5N6.

Răspândirea virusului H5N6 este acum o „amenințare gravă” pentru industria păsărilor de curte și sănătatea umană, au declarat Gao Fu, directorul CDC China, și Shi Weifeng, decanul specializării sănătate publică la Shandong First Medical University.

„Potențialul zoonotic al AIV (virusurilor gripei aviare) justifică o monitorizare continuă și vigilentă pentru a preveni răspândirea ulterioară care ar putea duce la pandemii dezastruoase”, spun ei.

Agricultura industrială și bolile

OMS suspectează, dar nu are nicio dovadă, că Covid-19 este legat de creșterea intensivă a animalelor în numeroasele ferme de animale sălbatice abia reglementate din Asia de Sud-Est.

Focare majorele din ultimii 30 de ani, inclusiv febră Q în Țările de Jos și focare de gripă aviară foarte patogenă, au fost legate de creșterea intensivă a animalelor.

Guvernele și industriile de păsări și animale de 150 de miliarde de lire sterline pe an subliniază cât de mult agricultura intensivă este, în general, extrem de sigură și acum esențială pentru furnizarea de proteine ​​populațiilor în creștere rapidă, dar dovezile științifice arată că condițiile stresante și aglomerate conduc la apariția și răspândirea multor boli infecțioaseși acționează ca o „punte epidemiologică” între fauna sălbatică și infecțiile umane.

Organismele ONU, academicienii și epidemiologii recunosc legătura dintre apariția virusurilor gripei aviare foarte patogene și creșterea crescândă a păsărilor de curte.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO, „Virusurile gripei aviare evoluează într-un bazin genetic mare și divers…

Un agent patogen se poate transforma într-un agent de boală hiper-virulent în monoculturile care implică creșterea în masă a animalelor identice genetic care sunt selectate pentru o conversie ridicată a hranei, un agent patogen hiper-virulent se va răspândi rapid într-o turmă sau un stol.”

Păsările sălbatice sunt în mod obișnuit învinuite de guverne și industrie pentru răspândirea gripei aviare de-a lungul rutelor de migrație, dar sunt tot mai multe dovezi că fermele intensive sunt potențiale „bazine de amestecare” pentru noi viruși mortali.

„Învinuirea păsărilor de apă migratoare… în mod clar nu mai este o poziție sustenabilă”, spune Rob Wallace, un virusolog american care susține că noile tulpini de gripă care apar se adaptează producției industriale de păsări.

„Infiltrarea gripei în animalele industriale și păsările de curte este atât de completă încât aceste ferme acționează acum ca propriile lor rezervoare [de boală]. Sunt propria lor sursă.”

Cu peste 20 de miliarde de pui și aproape 700 de milioane de porci crescuți la un moment dat, Wallace spune că șansele ca noi tulpini și variante de gripă să apară și să se răspândească la oameni sunt mari.

El este susținut de Sam Sheppard, un biolog la Universitatea din Bath, care spune că utilizarea excesivă a antibioticelor, supraaglomerarea și similitudinea genetică dintre animale oferă condiții ideale pentru ca multe bacterii, viruși și alți agenți patogeni să fuzioneze, să se muteze, să se răspândească și apoi să sară în oameni.

Sheppard cercetează modul în care păstrarea animalelor închise împreună declanșează modificări genetice la insectele obișnuite, cum ar fi Campylobacter, care sunt acum larg răspândite la păsări de curte, porci și bovine.

„Acestea au apărut pentru prima dată în secolul al XX-lea, coincizând cu creșteri mari ale numărului de vite de crescătorie. Insectele sunt acum rezistente la antibiotice ca urmare a utilizării excesive a medicamentelor”, spune el.

Și nu este vorba doar de păsări de curte și porci. Apariția unor boli respiratorii precum MERS la cămile, coronavirusuri în fermele de nurci și ESB la bovine sugerează că creșterea intensivă a oricărui animal crește riscurile de infecție.

Următoarea pandemie

Marius Gilbert, epidemiolog la Université Libre de Bruxelles din Belgia, și alții au arătat cum gripa aviară este legată de dezvoltarea rapidă a crescătoriilor de păsări, ceea ce face acum virusurile gripei aviare mai periculoase.

Experții în sănătate publică au avertizat de mult despre pericolele agriculturii industriale, dar de la Covid, mizele au devenit mai mari pe măsură ce se văd costurile complete ale unei pandemii moderne, spune medicul și istoricul Michael Greger.

Greger susține că au existat trei ere ale bolilor umane: în primul rând, când am început să domesticim animalele în urmă cu aproximativ 10.000 de ani și am fost infectați cu bolile lor, cum ar fi rujeola și varicela; apoi în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, când Revoluția Industrială a dus la epidemii de diabet, obezitate, boli de inimă și cancer; și acum, din cauza intensificării agriculturii care duce la boli zoonotice sau transmise de animale, precum gripa aviară, salmonella, MERS, Nipah și Covid-19.

„În termeni evolutivi, creșterea păsărilor de curte, bovinelor și porcilor în condiții de mare intensitate, aglomerate, îngrădite, complet nenaturale poate fi cea mai profundă modificare a relației om-animal din 10.000 de ani. 

Asistăm la o explozie fără precedent a focarelor de noi viruși de gripă aviară, care din punct de vedere istoric au prezentat cel mai mare risc de pandemie și cu siguranță au potențialul de a fi mai rău decât Covid”, spune el.

Răspândirea rapidă a gripei aviare pune Europa și Asia în alertă

Mai multe focare de gripă aviară severă în Europa și Asia au fost raportate în ultimele zile la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), semn că virusul se răspândește din nou rapid.

Răspândirea gripei aviare foarte patogenă, numită în mod obișnuit gripă aviară, a pus industria păsărilor în alertă, după ce focarele anterioare au dus la sacrificarea a zeci de milioane de păsări.

Atrage și atenția epidemiologilor, deoarece virusul poate fi transmis la oameni. China a raportat 21 de infecții umane cu subtipul H5N6 de gripă aviară în lunile scurse din 2021, mai multe decât în ​​întregul an 2020.

Coreea de Sud a raportat un focar la o fermă de aproximativ 770.000 de păsări de curte din Chungcheongbuk-do, a declarat luni OIE, citând un raport al autorităților sud-coreene. Toate animalele au fost sacrificate.

Tot în Asia, Japonia a raportat primul focar din sezonul de iarnă 2021, la o fermă de păsări din nord-estul țării, a declarat OIE, confirmând o declarație de săptămâna trecută a ministerului japonez al agriculturii. Serotipul din acest focar a fost H5N8.

În Europa, Norvegia a raportat un focar de gripă aviară H5N1 în regiunea Rogaland într-un stol de 7.000 de păsări, a spus OIE.

Gripa aviară circulă în mod natural printre păsările sălbatice, iar atunci când migrează în Marea Britanie din Europa continentală, iarna, boala se poate răspândi la păsările de curte și la alte păsări captive.

Guvernul belgian a pus țara sub risc crescut de gripă aviară, ordonând ca păsările de curte să fie ținute în casă începând de luni, după ce o variantă foarte patogenă a gripei aviare a fost identificată la o gâscă sălbatică din apropiere de Anvers.

Aceasta a urmat o mișcare similară în Franța vecină la începutul acestei luni și în Țările de Jos în octombrie.

La începutul acestei luni, în Marea Britanie a fost declarată o zonă de prevenire a gripei aviare, impunând legal tuturor păsărilor să respecte măsuri stricte de biosecuritate după ce un stol de păsări a fost sacrificat lângă Dundee, în Scoția, ca răspuns la un focar de gripă aviară.

Gripa aviară poate afecta oamenii dacă ating păsările infectate, excrementele sau așternutul acestora sau în timp ce pregătesc păsările infectate pentru gătit

ADVERTISEMENT
Tags: