News

Care e cea mai mare pensie din România. Diferența uriașă față de cea mai mică

Ministrul muncii a dezvăluit care este cea mai mare pensie din România în acest moment. Diferența față de cea mai mică este de peste 92.000 de lei.
08.12.2023 | 19:25
Care e cea mai mare pensie din Romania Diferenta uriasa fata de cea mai mica
Cea mai mare pensie din România se apropie de 20.000 de euro. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cea mai mare pensie din România în prezent se apropie de 95.000 de lei. Între aceasta și venitul a peste 1,2 milioane de români care încasează pensia socială minimă garantată diferența e astronomică.

Cea mai mare pensie din România se apropie de 20.000 de euro

În ciuda majorărilor din ultimele luni, majoritatea pensiilor din România fac ca milioane de cetățeni să-și ducă cu greu traiul de pe o zi pe alta. Peste un milion de români se chinuie lunar cu 1.125 de lei. Cu această sumă, acești cetățeni trebuie să-și achite utilitățile, mâncarea sau medicamentele – în cazul multora.

ADVERTISEMENT

În România există și pensionari care nu au grija zilei de mâine. Vorbim de zeci de mii de ”speciali” care câștigă în continuare pensii de câteva ori mai mari decât președintele sau premierul.

În același timp, și în sistemul public de pensii, bazat pe contributivitate, găsim români care se bucură de venituri impresionante. Vineri, ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dezvăluit că cea mai mare pensie încasată în România este de 94.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în acest moment avem aproximativ 1.200.000 de pensionari în indemnizația minimă socială, care este 1.125 lei acum. Indemnizația minimă socială în 2024 va fi 1.281 lei.

Vom avea o parte semnificativă a pensionarilor care datorită noii legi vor ieși din indemnizația minimă socială. Iar în sistemul public de pensii, cea mai mare pensie acum este 94.000 lei. Este o pensie de contributivitate a unei persoane care a avut venituri pentru care s-a plătit CAS de 25% datorită cărora are o pensie de 94.000 lei.

ADVERTISEMENT

Aceasta este cea mai mare pensie din sistemul public. Deci cea mai mică pensie astăzi este 1.125 lei și cea mai mare pensie este 94.000 lei, dar este important de știut că este o pensie obținută contributiv”, a spus ministrul, conform PS News.

Ministrul muncii, despre noua Lege a pensiilor: ”Aducem respect românilor și echitate”

Între cea mai mare pensie și cea mai mică, diferența este de 92.875 de lei. Ministrul muncii a promis că dorește să aducă echitate și respect românilor prin adoptarea noii Legi a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Se lucrează la proiectul bugetului de stat pentru 2024. Este foarte important că prin noua lege a pensiilor aducem respect românilor, aducem echitate și, sigur, este foarte important să avem și sursele bugetare pentru asta”, a declarat ministrul muncii, potrivit sursei citate.

Simona Bucura-Oprescu spune că în România nu va mai fi posibil ca cetățenii să ajungă să aibă o pensie mai mare decât salariul avut. ”Avem o lege 282/2023. Când am ajuns ministru al Muncii și Solidarității Sociale, această lege era deja adoptată, dar am avut o decizie a Curții constituționale care s-a pronunțat pentru o anumită categorie.

A trebuit doar să venim cu modificările cerute de decizia Curții Constituționale. Dar nici o pensie nu va mai putea fi mai mare decât ultimul venit aflat în plată”, a mai declarat ministrul.

ADVERTISEMENT
Tags: