News

Care este cea mai mare pensie specială din România. E echivalentul a 20 de pensii minime

Cea mai mare pensie specială din România trece de 4.000 de euro. Cu alte cuvinte, asta înseamnă echivalentul a 20 de pensii minime.
12.10.2023 | 21:35
Care este cea mai mare pensie speciala din Romania E echivalentul a 20 de pensii minime
Cea mai mare pensie specială din România: peste 4.000 de euro. 1,15 milioane de români încasează 1.125 de lei lunar. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cea mai mare pensie specială din România este de 20 de ori mai mare decât pensia minimă socială garantată de statul român. Numărul ”specialilor” din țara noastră este în creștere de la o lună la alta.

Cea mai mare pensie specială din România: peste 4.000 de euro. 1,15 milioane de români încasează 1.125 de lei lunar

Într-o țară cu un deficit bugetar aflat la cote alarmante, numărul pensiilor speciale este în continuă creștere. Conform datelor din septembrie 2023, 10.368 de români primesc pensii speciale. Sunt în plus 22 de conaționali comparativ cu luna anterioară.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulţi dintre ei sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, potrivit datelor oferite de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Peste 50% din cei 10.000 de beneficiari încasează lunar, în medie, aproape 22.000 lei. Luna trecută, cea mai mare pensie de serviciu încasată în România a fost de 21.791 de lei.

ADVERTISEMENT

Ea este primită de un magistrat. De altfel, cei mai mulți pensionari speciali, 5.367, sunt beneficiari ai legii privind statutul procurorilor și judecătorilor. La o simplă comparație vedem cum pensia medie a celor 4,6 milioane de pensionari a fost în septembrie de 2.008 lei.

În țara noastră există, conform datelor oficiale, peste 1 milion de cetățeni care încasează pensia socială minimă garantată: 1.125 de lei. Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate este 1.147.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu Legea pensiilor speciale. Ministerul Justiției propune lege de salarizare a magistraților

După cum știm, modificările aduse legii pensiilor speciale ale procurorilor și judecătorilor nu au trecut de Curtea Constituțională a României (CCR). Actul normativ s-a întors în Parlament pentru modificare.

Miercuri, 11 octombrie, Senatul a adoptat, cu 89 de voturi pentru, 16 împotrivă și o abținere, în urma reexaminării, Legea pensiilor de serviciu, prin punerea în acord cu decizia Curții Constituționale din România. În acest caz, Camera Deputaților este decizională.

ADVERTISEMENT

În această speță, Ministerul Justiției a venit cu o soluție de compromis și a propus, prin vocea ministrului Alina Gorghiu, o lege pentru salarizarea separată a magistraților.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că proiectul legii pensiilor speciale adoptat de Senat conţine amendamente ”corecte, legitime şi de bun simţ“, care nu ar mai trebui să ridice probleme la CCR.

ADVERTISEMENT
Tags: