News

Care e ultimul mare secret al lui Klaus Iohannis. ”Sunt documente clasificate”. Acesta e răspunsul venit de la Cotroceni

Cu privire la costurile vizitei în SUA, pe care Klaus Iohannis a efectuat-o recent, reprezentanții Administrației Prezidențiale au transmis că nu pot divulga nicio informație.
07.10.2022 | 09:39
Care e ultimul mare secret al lui Klaus Iohannis Sunt documente clasificate Acesta e raspunsul venit de la Cotroceni
La 21 septembrie, Klaus Iohannis și soția lui au participat la o recepție oferită de președintele SUA, Joe Biden. Foto: presindency.ro
ADVERTISEMENT

Răspunsul venit de la Palatul Cotroceni a fost formulat în contextul în care jurnaliștii ziarului Libertatea au dorit să afle cât a costat deplasarea președintelui Klaus Iohannis în SUA.

Klaus Iohannis a zburat mii de kilometri în septembrie

Administrația Prezidențială a motivat că în prim-plan sunt documente clasificate, exceptate de la accesul liber al cetățenilor, conform prevederilor legale. Totuși, jurnaliștii sursei citate au completat că fostul președinte Traian Băsescu n-a avut nicio problemă când presa a insistat să afle costurile unor deplasări.

ADVERTISEMENT

Amintim că la 19 septembrie, dată la care a fost prezent la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Klaus Iohannis și Carmen Iohannis au zburat spre New York.

A doua zi, la 20 septembrie, liderul de la Cotroceni a participat la a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Totodată, acesta a fost prezent și la un summit pe tema securității alimentare.

ADVERTISEMENT

O zi mai târziu, președintele României și soția lui au participat la recepția tradițională oferită de președintele SUA, Joe Biden, și de soția acestuia, Jill Biden. De la New York, cei doi au luat avionul spre San Francisco.

De la Coasta de Est la Coasta de Vest

Încă o deplasare lungă pentru cuplul prezidențial. De la New York până la San Francisco sunt 4.669,9 de kilometri. Odată ce au aterizat în California, cei doi s-au întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri românesc din Silicon Valley.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, a fost o întâlnire exclusivistă cu diaspora din San Francisco, intrarea la acest eveniment fiind făcută doar cu o invitație făcută de Ambasada României în SUA.

Deplasările delegațiilor oficiale conduse de președintele României se realizează în baza unor contracte de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiate în conformitate cu prevederile regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

În temeiul regulamentului anterior menționat, contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente clasificate, în integralitate, motiv pentru care nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor”, se arată în răspunsul publicat pe libertatea.ro.

ADVERTISEMENT