News

Care este diferența dintre roșia din piață și cea din supermarket. Detaliul la care trebuie să fii atent când cumperi

Specialiștii ne spun care este diferența dintre roșia din piață și cea din supermarket. Le consumăm, de regulă, pe ambele, însă trebuie să ținem cont de unele detalii.
05.03.2023 | 15:38
Care este diferenta dintre rosia din piata si cea din supermarket Detaliul la care trebuie sa fii atent cand cumperi
Roșia din piață vs roșia din supermarket. Detaliul la care trebuie să fii atent când cumperi. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Roșiile de grădină, care apar de cele mai multe ori la piață, versus roșiile din supermarket. Iată o dispută care are loc în fiecare sezon în țara noastră. Specialiștii ne spun ce legume sunt mai bune și, poate cel mai important, care sunt mai sănătoase.

Roșia din piață vs roșia din supermarket. Detaliul la care trebuie să fii atent când cumperi

Lygia Alexandrescu, un nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic ne explică, în termeni științifici, care este diferența dintre o roșie pe care o găsim în piață și una din marile lanțuri de supermarketuri.

ADVERTISEMENT

Este cunoscut faptul că, dintre toate legumele, roșiile sunt cea mai bogată sursă de licopen. Vorbim de un colorant natural ce oferă alimentelor pigmentul roşu. Acesta este un antioxidant puternic, solubil în grăsimi. Cel mai important este faptul că licopenul are efecte benefice asupra sănătăţii noastre. El poate fi absorbit mai eficient în organism atunci când este expus preparării termice.

Nutriționistul Lygia Alexandrescu explică faptul că, pentru noi, tomata de vară, găsită în pe tarabele din piețe, care conține acel licopen, are cu totul alte beneficii ca antioxidant asupra organismului ”față de ceea ce mâncăm din roșiile cherry din supermarket împachetate în plastic, care vin de la distanță foarte mare”.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de o minoritate care are la dispoziție astfel de produse alimentare, însă știm foarte bine că ele nu au valoare nutrițională, pentru că vin din țări străine, din pământuri care nu au legătură cu gena nostră. E o legătură foarte importantă între gena consumatorului și gena alimentului care vine din pământul unde se trăiește”, spune nutriționistul, pentru DC News.

Alte avantaje ale roșiilor de grădină în comparație cu cele din supermarketuri

La întrebarea pe care oamenii și-o pun frecvent, ”Care roșii sunt mai sănătoase: cele din piață sau cele pe care le găsim în supermarket?”, specialiștii au, în general, răspunsuri aproape similare.

ADVERTISEMENT

Este cunoscut faptul că roșiile de grădină primesc fertilizare naturală. Astfel, indiferent este vorba de gunoi de grajd sau de compost, aceste tomate nu se fertilizează cu chimicale. Asta face ca și gustul lor să fie influențat de acest factor.

În aproape toate cazurile, roșiile de grădină prezente în piețe sunt recoltate atunci când sunt bine coapte. În schimb, cele de supermarket sunt fost culese în faza de prepârgă (când abia se declanșează procesul de maturare).

ADVERTISEMENT

Prin acest cules al tomatelor înainte de a se coace, roșiile devin mai rezistente. În schimb, ele pierd ultimele zile de soare, iar asta are un impact uriaș asupra gustului și al aromei.

În plus, în ogoare sau în sere, țăranii cultivă soiuri de roșii. De cealaltă parte, la supermarket se merge pe hibrizi. Care e diferența? Roșia din a doua categorie prezintă o serie de caracteristici precum o coajă mai groasă și o pieliță mai rezistentă.

ADVERTISEMENT