News

Cât costă un kilogram de roșii înainte de Paște. Specialiștii vorbesc de cel mai scump post din ultimii ani

Prețul legumelor a explodat înainte de Paște, specialiștii fiind de părere că românii vor trăi cel mai scump post din ultimii ani.
25.02.2023 | 14:38
Cat costa un kilogram de rosii inainte de Paste Specialistii vorbesc de cel mai scump post din ultimii ani
Legumele sunt tot mai scumpe. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Românii credincioși vor ține 40 de zile de post și se vor abține de la carne, lapte, brânză și ouă, astfel că legumele au ajuns ”vedetele” acestui sezon, fiind vorba de scumpiri amețitoare. O cauză ar fi și cutremurul din Turcia, care a redus exporturile de legume în această perioadă.

Scumpiri amețitoare de Paște în 2023

Specialiștii atrag atenția că românii importă 65% din legume din Turcia, iar un kilogram de roșii a ajuns, în medie, să coste 13 lei. Mai mult, o gulie a ajuns să coste 5 lei bucata, iar o pungă de castraveți 10 lei.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu știe exact care vor fi prețurile de Paște în 2023, însă în 2022 s-a vorbit cu siguranță de cel mai scump Paște pentru români din ultimii 18 ani. Comparativ, în 2022 carnea de miel se vindea cu prețuri între 40-60 de lei kilogramul, iar pasca ajungea la 75 de lei kilogramul.

Specialiștii vorbeau atunci de scumpiri de 30% raportat la 2021, mai ales că prețul la kilogramul ce cartofi noi trecea de 20 de lei. Între timp un litru de lapte se vindea chiar și cu 14 lei, iar roșiile ajungeau la 30-50 de lei kilogramul.

ADVERTISEMENT

În 2021 un coș de paște costa 229 de lei, iar în 2022 acesta a ajuns la 312 lei, cu 83 de lei mai mult. În 2023 sunt toate șansele ca și acest record să fie bătut, căci mai este până la Paște. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori, era îngrijorat atunci de scumpirile semnificative din piețe și magazine.

“Dacă am avea suficiente spaţii amenajate ca cea de la Piaţa Progresul din Bucureşti, mare, aerisită, cu tot ce trebuie micilor producători ca să-şi vândă produsele, eu cred că s-ar pune presiune pe această ofertă controlată care există în marile lanţuri comerciale, unde nu ajunge orişicine.

ADVERTISEMENT

Cu cât oferta va fi mai mare şi preţul va fi unul accesibil cererii şi accesibil puterii de cumpărare. România are nevoie de spaţii special amenajate numite pieţe în care să se întâlnească producătorii cu consumatorii”, a completat specialistul.

De altfel, fermierii avertizau încă de luna trecută că românii trebuie să se aștepte ca totul să fie cu 25% mai scump ca în 2022. ”La hrană s-a scumpit foarte mult, 1.35 lei, 1,50 lei porumbul. Anul trecut era 90 de bani, 80 de bani. Anul ăsta m-au omorât facturile la curent. Trebuie să aibă lumină în permanenţă, pentru că mieii să poată să se hrănească noaptea.

ADVERTISEMENT

În viu, anul trecut, a fost 18-20 de lei. Să sperăm că anul ăsta mai creşte. Preţul, dacă l-am face noi, ar fi peste 25 de lei”, a declarat Ştefan Becheru, fermier, conform bizbrașov.ro. În concluzie, oamenii ar putea să scoată din buzunar și 75 de lei pentru un kilogram de carne de miel, ca să se bucure alături de familie.

ADVERTISEMENT
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama...
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Exclusiv: Cu cine l-a înlocuit Simona Halep pe Toni Iuruc. Tenismena, surprinsă în...
Exclusiv: Cu cine l-a înlocuit Simona Halep pe Toni Iuruc. Tenismena, surprinsă în fapt
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie