News

Cât costă un kilogram de roșii înainte de Paște. Specialiștii vorbesc de cel mai scump post din ultimii ani

Prețul legumelor a explodat înainte de Paște, specialiștii fiind de părere că românii vor trăi cel mai scump post din ultimii ani.
25.02.2023 | 14:38
Cat costa un kilogram de rosii inainte de Paste Specialistii vorbesc de cel mai scump post din ultimii ani
Legumele sunt tot mai scumpe. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Românii credincioși vor ține 40 de zile de post și se vor abține de la carne, lapte, brânză și ouă, astfel că legumele au ajuns ”vedetele” acestui sezon, fiind vorba de scumpiri amețitoare. O cauză ar fi și cutremurul din Turcia, care a redus exporturile de legume în această perioadă.

Scumpiri amețitoare de Paște în 2023

Specialiștii atrag atenția că românii importă 65% din legume din Turcia, iar un kilogram de roșii a ajuns, în medie, să coste 13 lei. Mai mult, o gulie a ajuns să coste 5 lei bucata, iar o pungă de castraveți 10 lei.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu știe exact care vor fi prețurile de Paște în 2023, însă în 2022 s-a vorbit cu siguranță de cel mai scump Paște pentru români din ultimii 18 ani. Comparativ, în 2022 carnea de miel se vindea cu prețuri între 40-60 de lei kilogramul, iar pasca ajungea la 75 de lei kilogramul.

Specialiștii vorbeau atunci de scumpiri de 30% raportat la 2021, mai ales că prețul la kilogramul ce cartofi noi trecea de 20 de lei. Între timp un litru de lapte se vindea chiar și cu 14 lei, iar roșiile ajungeau la 30-50 de lei kilogramul.

ADVERTISEMENT

În 2021 un coș de paște costa 229 de lei, iar în 2022 acesta a ajuns la 312 lei, cu 83 de lei mai mult. În 2023 sunt toate șansele ca și acest record să fie bătut, căci mai este până la Paște. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori, era îngrijorat atunci de scumpirile semnificative din piețe și magazine.

“Dacă am avea suficiente spaţii amenajate ca cea de la Piaţa Progresul din Bucureşti, mare, aerisită, cu tot ce trebuie micilor producători ca să-şi vândă produsele, eu cred că s-ar pune presiune pe această ofertă controlată care există în marile lanţuri comerciale, unde nu ajunge orişicine.

ADVERTISEMENT

Cu cât oferta va fi mai mare şi preţul va fi unul accesibil cererii şi accesibil puterii de cumpărare. România are nevoie de spaţii special amenajate numite pieţe în care să se întâlnească producătorii cu consumatorii”, a completat specialistul.

De altfel, fermierii avertizau încă de luna trecută că românii trebuie să se aștepte ca totul să fie cu 25% mai scump ca în 2022. ”La hrană s-a scumpit foarte mult, 1.35 lei, 1,50 lei porumbul. Anul trecut era 90 de bani, 80 de bani. Anul ăsta m-au omorât facturile la curent. Trebuie să aibă lumină în permanenţă, pentru că mieii să poată să se hrănească noaptea.

ADVERTISEMENT

În viu, anul trecut, a fost 18-20 de lei. Să sperăm că anul ăsta mai creşte. Preţul, dacă l-am face noi, ar fi peste 25 de lei”, a declarat Ştefan Becheru, fermier, conform bizbrașov.ro. În concluzie, oamenii ar putea să scoată din buzunar și 75 de lei pentru un kilogram de carne de miel, ca să se bucure alături de familie.

ADVERTISEMENT