News

Care este legătura dintre Părintele Ghelasie și Arsenie Boca. Starețul a murit răpus de COVID-19

21.11.2020 | 12:19
Care este legatura dintre Parintele Ghelasie si Arsenie Boca Staretul a murit rapus de COVID19
Care este legătura dintre Părintele Ghelasie și Arsenie Boca. Starețul a murit răpus de COVID-19. Sursa foto: monitorulexpres.ro/dcnews.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ghelasie Țepeș de la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir“ din Sighișoara a încetat din viață la vârsta de 58 de ani după ce s-a infectat cu noul tip de coronavirus. Starețul, care a fost unul dintre ucenicii lui Arsenie Boca, nu credea în virusul din China. 

Părintele, pe numele de botez Gheorghe, a avut o legătură foarte strânsă cu marele duhovnic, Arsenie Boca fiind prezent în destinul familiei sale încă de când mama preotului s-a călugărit. Maica Arsenia a primit binecuvântarea părintelui Arsenie Boca în urmă cu foarte mulți ani.

ADVERTISEMENT

Ulterior, tânărul Gheorghe a intrat în monarhism la mănăstirea Sâmbăta de Sus, acolo unde a ajuns ucenicul marelui Arsenie Boca, care în momentul de față este considerat ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX.

Legătura dintre Părintele Ghelasie și marele duhovnic Arsenie Boca

Părintele Ghelasie Țepeș s-a născut la 27 mai 1962, la Măgheruș, comuna Nadeș din județul Mureș, fiind al șaselea copil dintre cei opt ai unei familii profund credincioase. Așa a ajuns preotul să-l iubească pe Dumnezeu, dedicându-și întreaga viață hainei monahale.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce a fost îndrumat de Arsenie Boca în monarhism, Ghelasie s-a înscris pe Facultatea de Teologie din Sibiu, ca apoi să fie numit stareț al Mănăstirii Lupșa din Alba unde a stat aproximativ 4 ani.

Potrivit adevarul.ro, starețul a plecat din Alba cu cinci călugări și a ajuns la Sighișoara unde a întemeiat Mănăstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, acolo unde, din păcate, a fost infectat cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Părintele Ghelasie a murit pe 15 noiembrie 2020, fiind condus pe ultimul drum de credincioși veniți din toate colțurile țării. La ultima sa predică preotul susținea că nu crede în virusul din China și chema oamenii „la potir și linguriță”.

„Au făcut boala asta ca o religie. Și au îndemnat lumea să se închine, dom’ne! Nu vedeți că o să se lupte să vă închinați bolii, să nu i vă mai închinați lui Hristos?”, a rostit părintele stareț cu puțin timp înainte să moară, notează republica.ro.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop

Arsenie Boca, una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Bisericii Ortodoxe Române, a fost părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, fiind unul dintre preoții la mormântul căruia se perindă mii și mii de credincioși.

Marele duhovnic a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, unde este și înmormântat. Pelerinii vin frecvent aici pentru a se ruga și pentru a aprinde o lumânare atunci când le merge rău.

ADVERTISEMENT