News

Care este nivelul imunității colective la nivel național, dobândită prin boală și vaccinare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

FANATIK vă spune care este nivelul imunității colective la nivelul României, dobândită din trecerea prin boală și vaccinare. Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță
20.07.2021 | 16:34
Care este nivelul imunitatii colective la nivel national dobandita prin boala si vaccinare Anuntul lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului, Valeriu Gheorghiță, a susținut o conferință de presă în care a relatat cum evoluează pandemia în România. 

Medicul a spus care este rata de imunizare la nivel național, obținută atât prin trecerea prin boală, cât și prin vaccinare. Totodată, el a vorbit și despre creșterea numărului de cazuri de infectare.

ADVERTISEMENT

Care este nivelul imunității colective la nivel național, dobândită prin boală și vaccinare. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat că rata de imunitate colectivă, în România, obținută prin vaccinare și trecere prin boală ajunge la 44%: „am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală”.

„Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a început conferința de presă spunând că numărul de cazuri de infectare este în creștere, atât la nivel european, cât și în țara noastră. Medicul a explicat că trendul ascendent al infectărilor se poate observa în 20 de țări europene.

Rata acestei creșteri a fost de 64,3% în săptămâna 11-17 iulie. Majoritatea noilor cazuri s-au întregistrat în rândul oamenilor tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

ADVERTISEMENT

Cu privire la România, acesta a precizat că, în săptămâna 28, s-a observat o crește a mediei numărului de cazuri cu 38,9% față de săptămâna 27.

Unde se înregistrează cea mai crescută rată de imunitate colectivă

În Capitală și în alte două județe, nivelul de imunitate colectivă este de 60%: „două judeţe şi municipiul Bucureşti au o rată de imunitate de grup de peste 60% – judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă”.

ADVERTISEMENT

„De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă,” a mai spus Gheorghiță.

Medicul a mai explicat și că există o tendință a creșterii cazurilor de infectare în perioada următoare. El a menționat că valul patru va fi unul mult mai agresiv față de celelalte valuri.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a subliniat că numărul pesoanelor care vor avea nevoie de internare și al deceselor va fi influențat de procentul de oameni vaccinați. „Cu cât procentul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât numărul de persoane spitalizate admise la Terapie Intensivă şi numărul de decese vor fi mai mici. Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate este mai mare.”

ADVERTISEMENT