News

Care este oraşul unde se respiră cel mai curat aer din România. Topul a fost făcut de Agenţia Europeană de Mediu

Care este orașul din România unde locuitorii respiră cel mai curat aer. Ce loc ocupă Bucureștiul într-un top realizat de Agenția Europeană de Mediu.
25.04.2023 | 17:14
Care este orasul unde se respira cel mai curat aer din Romania Topul a fost facut de Agentia Europeana de Mediu
Galați, orașul din România cu cel mai curat aer. Ce loc ocupă Capitala București. Sursa foto: Primăria Galați / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Agenția Europeană de Mediu a realizat un top din care aflăm care este orașul din România cu cel mai curat aer. Vorbim de o așezare din estul țării. În această ierarhie, Capitala se află la coadă.

Galați, orașul din România cu cel mai curat aer. Ce loc ocupă Capitala București

Conform datelor Agenției Europene de Mediu (AEM), numai în 2020, 238.000 de persoane au murit prematur din cauza poluării aerului. Instituția din UE a prezentat, marți, topul orașelor cu cel mai curat aer de pe continent.

ADVERTISEMENT

România apare în ierarhie, atât în zona fruntașă, cât și la coadă. Astfel, conform datelor de pe site-ul agenției, cel mai bun aer din țara noastră este în orașul Galați. Așezarea de pe malul Dunării se află pe locul 21 în clasamentul european.

Din păcate, deloc surprinzător, Bucureștiul este pe locul 302 din 375 de orașe incluse în statistică. În acest top mai apar și alte orașe din țară. După Galați, cel mai sus sunt Oradea, locul 146, și Sibiu, locul 157.

ADVERTISEMENT

Urmează Constanța 232, Bacău 261, Botoșani 273, Buzău 274, Timișoara 281, Brașov 289, Cluj-Napoca 291, Suceava 296 și Satu Mare 301. Sub Capitală, care e pe 302, mai avem Arad 308, Baia Mare 313, Ploiești 327, Piatra Neamț 329, Tg.Mureș 330 și Iași 340.

Bucureștiul are un indice de poluare de 15,7, dublu în comparație cu orașul Galați (care are un indice de 7,2). Cel mai poluat aer din România este în Iași care se află pe locul 340 (indice 18,5).

ADVERTISEMENT

Conform datelor AEM, pe poziția 375, ultima în clasamentul poluării, este orașul Slavonski Brod din Croația. La polul opus, cel mai curat aer din Europa este în orașele Faro, din Portugalia, și Umea și Uppsala, ambele din Suedia.

AEM: Poluarea aerului provoacă anual peste 1.200 de decese premature la copii

Potrivit unei analize a aceleiași Agenții Europene de Mediu, copiii sunt deosebit de vulnerabili la nivelurile de poluare a aerului din întreaga Europă, în ciuda progreselor din ultimii ani.

ADVERTISEMENT

O statistică alarmantă spune că peste 1.200 de persoane sub 18 ani din UE mor în fiecare an din cauza calității proaste a aerului. Funcția pulmonară a copiilor și dezvoltarea plămânilor sunt afectate de poluarea aerului.

Particulele fine de carbon ajunse în atmosferă, provenite în principal de la autoturisme, pot pătrunde în plămâni. Ele sunt considerate un grav poluant atmosferic. AEM a îndemnat autoritățile să se concentreze asupra îmbunătățirii calității aerului în jurul școlilor, grădinițelor, instituțiilor sportive, cât și al căilor de transport în comun.

ADVERTISEMENT
Tags: